Веће штете него користи од померања сата

Поново се ближи тренутак када Европљани стављају прст на чело и питају се да ли сат треба да помере унапред или уназад

0

Поново се ближи тренутак када Европљани стављају прст на чело и питају се да ли сат треба да помере унапред или уназад.

И поново стручњаци доводе у питање такву праксу указујући на здравствене ризике и економску штету.

Већ неко време критичари померања сата два пута годишње покушавају да докажу да та промена више није корисна. Сада су се, како би доказали свој став, окренули науци.

Не једној конференцији недавно у Бриселу професор неурологије са Оксфорда Расел Фостер (Рушелл) и професор психологије са Минхенског универзитета представили су своје налазе о томе како померање сата утиче на људе, посебно на спавање.

Њихов закључак је да враћање сата не доноси уштеду енергије, представља значајан здравствени ризик и много кошта економију.

Научници настоје да докажу да промена времена има „драматичне ефекте“ на физичке и менталне функције јер прави збрку у биолошком сату.

Како се наводи, деци и старијима су потребне недеље да се навикну на промену. Истовремено се у то време бележи повећан број саобраћајних удеса и компликација након хируршких интервенција, пренео је Еурактив Немачка.

Поред штетног утицаја по здравље људи, пати и економија. Стручњаци рачунају да промена времена два пута годишње кошта ЕУ између један и два одсто БДП, што је углавном директно повезано са здравственим проблемима. То значи да се годишње губи готово 300 милијарди евра.

Аустријски европосланик Хајнц Бекер (Хеинз Бецкер) каже да постоји довољно научних података да се од Европске комисије тражи да „коначно предузме мере“ и стави тачку на праксу која „само прави штету“.

Бекер је позвао и европску комесарку Виолету Булц, у чијем је портфељу и то питање, да стане на пут одбијањима да се размотре ризици промене времена.

Питање померања сата увек је изазивало поделе – запослени га углавном подржавају јер им омогућава да искористе мало сунца после посла док пољопривредници нису увек заговорници те праксе.

На зимско рачунање времена прелазимо 30. октобра у три сата ујутру, када ће време на часовницима бити враћено један сат уназад, на два сата.

Турска је иначе одлучила да више не помера сат и остаће током зиме на летњем рачунању времена. То значи да ће путници из западне Европе за Истанбул померати своје часовнике два уместо један сат унапред.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*