Већина корисника на друштвеним мрежама формира лажну слику о себи

0

 

Вербално насиље је све чешће на друштвеним мрежама и полако прераста и у физичко насиље.

 

Жељко Ињац, верски аналитичар и интернет новинар, оценио је да је могуће да се стање свести промени након много времена проведеног на интернету и друштвеним мрежама.

– Временом људи који проведу извесно време на форуму у разним дискусијама, постају агресивнији. На неки начин константно учешће у дискусијама доводи до измењеног стања свести – оценио је Ињац у емисији Правац аутора и водитеља Душка Вукајловића.

 

Kако додаје, ако човек не контролише време које проводи на друштвеним мрежама, он може лако да склизне у агресију.

– На друштвеним мрежама људи се понашају прилично слободно, поготово ако нису под својим личним именом, они себи дају већу слободу и сувише отворено наступају. Друштвене мреже дају привид могућности да човек постави свој идентитет на други начин. Људи често лажу, на пример, сликају туђу кућу, па приказују као своју – навео је Ињац.

Он је рекао да има и људи који реално показују слику о себи, али да већина подлеже утицају друштвених мрежа, да дају лажну слику о себи, да би били допадљивији.

 

– Главни је психолошки проблем, да људи желе себе да представе у другом светлу, желе да покажу неког бољег себе, оно што у реалности нису. Претерано коришћење друштвених мрежа, поготово укључивање у сукобе, временом дестабилише психу и најстабилнијег човека – истакао је Ињац.

Према његовим речима, друштвене мреже могу човеку да направе проблем у животу.

Зоран Торбица, уредник портала Блогоманија, изјавио је да су друштвене мреже најмодернији вид комуникације.

– Интернет је донео електронску комуникацију. Данас права анонимност не постоји, све службе безбедности имају добре односе са власницима друштвених мрежа и лако долазе до података ко се и одакле улоговао. Људи са јако пуно знања остају анонимни – казао је Торбица.

Пинк

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*