Ведрана Рудан: „Ми смо Хрвати – у томе и јесте проблем!“

0

Не знам сећате ли се првих хрватских демократских избора? Било је то пре двадесет и пет година, али ја Туђмана на Kорзу никад заборавити нећу. Урлао је како је „ово“ Хрватска, и како ће остати Хрватска и како ћемо, алелуја, алулуја, бити „своји на своме“. Његова цура, покојна Нела Ержишник, зорно нам је показала како смо на путу да убијемо „црвене врагове“. Ухватила се за међуножје и урликнула нама испод бине: „Ни овде више нисам црвена.“, пише позната хрватска књижевница Ведрана Рудан.

Сваки Живорад био је непријатељ

„Kренули смо на челу са ХДЗ-ом у рат против црвених и завили земљу у црвено. Kако је тих година било једноставно живети. Знаш пут до слободе, уби, уби, Србина, знаш циљ, чиста Хрватска. И би тако. Очистисмо Хрватску од Срба, тада се није много гледало ко је четник, ко је Србин, сваки Живорад био је непријатељ, осим она два тада мала Живорада који су били Туђманови унуци, сви су остали Живоради били мета. Побисмо их, наравно у самоодбрани, отерасмо их, ово је Хрватска, постадосмо чисти, најзад своји на своме.

О, како је било красно и прекрасно кад су се Хрватском ваљале хорде четника. Неки су били стари 7, неки 77 али смо, ми Хрвати знали коме треба спрашити хрватски метак у четничко чело. Данас нас све тако збуњује. Умиремо више него икад, од глади, демократије, мира и лечења алелујом. Јесмо ли то заслужили?

Политичари нас удавише

Пре само 25 година знали смо ко нам је непријатељ, победисмо, освојисмо слободу, стровалисмо се у демократију и сад нас удави и победа и слобода и демократија? Зашто смо незадовољни? Шта смо ми онима који нас воде?

Ми смо њима четници. Kад се ратује против четника сва су средства дозвољена. Дављење извршењима, морење глађу, хладноћом, кредитима, незапосленошћу. Kако су прошли четници стари од седам до седамдесет и седам година у рату за нашу слободу? Ето видите. То ми данас, стари од седам до сто седам година, пролазимо у њиховом рату за њихову слободу.

О, како тужно, претужно, како то да они не знају, ми се не зовемо Живорад. Ми смо Хрвати!

У томе и јест проблем.

 

 

Блог Ведране Рудан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*