Ведрана Рудан: Није Kолинда срамота за хрватски народ, ми смо срамота сами по себи.

0

Kолинда је ошла у Америку а да хватским колумнистима то није најавила. Попиздили су. Нема тог хрватског пера које држи до себе а да се није обрушило на сироту Kолинду.

Хајка иде тако далеко да смо јучер у Неђељом у два, најсрамотнија емисија у повијести Хрватске теве икад, гледали власника неке босанске телевизије који је такођер зајахао Kолинду. Нешто је рекла о БиХ што се њему није свиђело. Господин јој је посветио несувислу пјесмицу и увијено, како то само знају мужјаци у шездесетој, поручио што би јој радио зато јер је плавуша.

Господин је, иако јако прехлађен, шмрцао је непрестано, био позван у студио Хрватске теве да би могао срати по Kолинди која је: плавуша, глупа, не разумије стање у БиХ.

Он га, наравно, разумије. БиХ је, по њему, земља, што Kолинда не кужи, добрих људи, то су доказале поплаве, онда су сва три ентитета, ако се оно три у БиХ зове „ентитетима“, помагала један другоме као да су људи а не љути непријатељи. Памет у студију „Неђељом у 2“ није само врхунски политички аналитичар него и власник телевизије која дугује новинарима лову. Нечувено је било кад је за Шпрајца, док се Станковић смијешио, уредника РТЛ-а, рекао да је дебели глупан.

Можда Шпрајц јест дебели глупан, можда би Kолинду оцвали власник оне телевизије заиста могао креснути уз помоћ кутије шљива које сваки курац претварају у рог носорога, али… Морам ли ја, да бих то слушала и гледала, плаћати осамдесет куна мјесечно? А оном власнику и уреднику и славном југославенском новинару поручујем да је стање у БиХ рјешиво и без поплава. Бит ће и остати онако како Амери одлуче. Да би то видио не мораш бити ни паметан ни прехлађен ни носач млохава курца.

А сад о Kолинди и оним хрватским првим перима. Реже, ригају ватру, ругају се, кукају за славним временима кад је на челу Хрватске била политичка громада Туђман, Kолинду називају свакаквим именима, а највећи од њих, можда има једно два метра, пише за Идеx, окупан у бијесну пјену, по тко зна који пут пита нас и себе гђе је отишла Kолинда. Гђе? Јеботе! Гђе? Перо, тебе, мене не, занима камо је отишла Kолинда. Kамо! За који курац велика хрватска пера смију бити неписмена, а Kолинда не смије отпутовати камо ју је воља?

Зашто ме сва ова фрка око Kолинде узнемирује иако не претјерано? Зато јер су сви наши колумнисти, иако нису ретардирани, велики манипулатори. Kолинда је слика ове земље. Она је изабрана од народа. Kолинда је Хрватска, а Хрватска није држава. Њени политичари нису часни људи и борци за народна права него људско смеће. Kолиндини претходници, сви одреда, били су лопови, лажљивци, један је био ратни злочинац, други је страствено пјевао усташке пјесме, данас је полуђели партизан, трећи лопина симплеx.

Чему се ми чудимо и што очекујемо од Kолинде? Госпођу је на радно мјесто поставила Америка уз благослов хрватског народа, госпођа се понаша онако како су се понашали и како се понашају сви хрватски политичари. Бесрамно. Ако је тако, а јест тако, зашто се наша пера дижу на више или мање дугачке задње ноге и силују Kолинду? Једни својим пером, а Станковић преко делегата. Kолинда, ма колико била неразумна, никад нас неће покрасти онако како нас је покрао Санадер. Никад нас неће издати онако како нас је издао Туђман. Никад нас неће продати онако како ће нас, оно што је још остало, продати Пленковић.

Па ипак, наши врли колумнисти свршавају већ тједнима. Гђе је отишла Kолинда? Зашто је Kолинда куда? Kамо је данас? Мени, ваљда јединој у Хрватској, се сирота Kолинда на неки начин свиђа јер је у хрватској политичкој повијести дефинитивно најмање зло. Носи црвену хаљину, то јој замјера онај Гђе из Индеxа, црвено, по Гђеу, носе само краљеви, путује свијетом без мужа, и то јој је гаф, по Гђеу, фотка се „испред ограде“ и тако срамоти хрватски народ…

Kоја замјена теза. Није Kолинда срамота за хрватски народ, ми смо срамота сами по себи.

 

 

 

рудан.инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*