Век од смрти Петра Кочића

0

На данашњи дан 1916. године умро је српски писац Петар Кочић, један од најистакнутијих у српском реализму, национални борац против аустроугарске окупације Босне и Херцеговине. По повратку са студија славистике у Бечу и службовања у Србији био је дуго без посла, осуђиван је и тамновао је у Бања Луци и Тузли. У Бања Луци је покренуо лист „Отаџбина“ који је често забрањиван. Описивао је свој планински завичај и судбине малих људи, а у сатирама је оштро критиковао прилике у Босни под аустроугарском. Дела: сатире „Јазавац пред судом“, „Суданија“, збирке приповедака „С планине и испод планине“, „Јауци са Змијања“.

„Кочић је био и трубун, и писац, и борац, и оснивач часописа и новина, а истовремено и породични човек који је волео своју децу, домовину, свој завичај и народ“, истакао је проф. др Ненад Новаковић, приређивач Сабраних дела Петра Кочића.

Данас, век после смрти Петра Кочића, његово име је осим на корицама књига које је написао, на школама и библиотекама, које су по њему назване, на споменицима који су му посвећени, и посебно важно у књижевним наградама.

„Рекао бих да је он спона између наше дубље традиције, пре свега усменог типа, и великих приповедача с тог простора, мислим на Бранка Ћопића и Иву Андрића. Он је карика у ланцу нашег књижевног канона и данас га је најбоље на тај начин разумети и актуелизовати“, рекао је Михајло Пантић, добитник награде „Кочићево перо“.

Умро је у окупираном Београду смели проповедник слободе.

РТС, РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*