Velika zagonetka: Ko štiti Nusra front

0

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva zabrinuta situacijom u kojoj nova američka administracija nastavlja da štiti terorističku organizaciju Nusra front.

On je nazvao situaciju koja se tiče borbe protiv Nusra fronta „velikom zagonetkom“.

„Jer, bez obzira na sve zakonske odredbe na osnovu činjenice da je Nusra front, kao filijala Al Kaide, uključen u teroristički spisak u SAD i mnogim drugim zapadnim državama, kao i u Rusiji, u praksi se vode borbe protiv DAEŠ-a, ali nema borbe protiv Nusra fronta i struktura koje su povezane sa njim“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji.

On je naveo da se nova američka administracija ponaša kao i prethodna.

„U tom smislu, koalicija na čelu sa SAD se ponaša isto kao i za vreme administracije predsednika Obame: Nusra front se na sve načine štiti od bombardovanja. To je veoma zabrinjavajuća tema. Mi to pitanje redovno pokrećemo u kontaktima sa našim američkim partnerima, ali ne dobijamo jasne odgovore. A želeli bismo“, dodao je ruski ministar.

Ranije je Lavrov izjavio da postoji šansa da se razdvajanje opozicionih grupa od militanata Nusra fronta u Siriji u okviru mirovnog procesa odvije uspešno. Ova organizacija se često povezuje sa Saudijskom Arabijom.

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

*