Велики брат све време посматра из Њујорка: Овај симбол града је у ствари шпијунски центар НСА (ФОТО)

0

За већину АТ&Т представља ругло града или само необичну занимљивост. Ипак, извештај Интерцепта заувек је променио начин на који ће Њујорчани гледати на ову необичну архитектонску креацију без прозора

Kо год да је провео мало више времена у Њујорку, видео га је – небодер познат као „АТ&Т Лонг Линес Буилдинг“. Осим што нема прозоре, АТ&Т познат је и по томе што је једина неосветљена зграда, односно једино тамно место на панорами града који никада не спава.

За већину АТ&Т представља ругло града или само необичну занимљивост. Ипак, извештај Интерцепта заувек је променио начин на који ће Њујорчани гледати на ову архитектонску креацију.

pict35

 

Наиме, АТ&Т је до сада званично био централа за комуникације, коју је водила локална њујоршка телефонска компанија, а захваљујући Едварду Сноудену сада знамо да је АТ&Т и строго поверљива база Националне безбедносне агенције (НСА) која служи за прислушкивање и пресретање комуникација.

База са кодним именом „ТИТАНПОИНТЕ“ откривена је захваљујући истраживању које се ослањало на архитектонске планове, сведочења запослених, јавне документе и Сноуденова документа. Студиозном потрагом, Интерцепт је успео да разоткрије како је НСА сакрила шпијунску базу малтене на отвореном, у једном оид највећих градова САД.

r_14781752194

Према извештају, реч ТИТАНПОИНТЕ помиње се на десетинама места у извештајима НСА и то најчешће у поверљивим документима који се тичу операција прислушкивања.

Претходно је било познато да је АТ&Т умешан у програме прислушкивања при влади САД, али не и да је сарадња толико блиска да се база налази у једној од највећих комуникацијских централа на свету.

img_1425664093

Строго поверљиви документи НСА, које је објавио Сноуден, открили су да су оперативци НСА могли да слушају међународне позиве директно са тајне локације у самој згради.

Уколико наводи извештаја буду потврђени, биће то још један у низу скандала са прватним комуникационим компанијама које функционишу у служби државе, тако кршећи права грађана САД.

Изгледа да је Велики брат све време живео у Њујорку, али га нисмо видели јер му је много ружан стан.

 

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*