Veliki brat sve vreme posmatra iz Njujorka: Ovaj simbol grada je u stvari špijunski centar NSA (FOTO)

0

Za većinu AT&T predstavlja ruglo grada ili samo neobičnu zanimljivost. Ipak, izveštaj Intercepta zauvek je promenio način na koji će Njujorčani gledati na ovu neobičnu arhitektonsku kreaciju bez prozora

Ko god da je proveo malo više vremena u Njujorku, video ga je – neboder poznat kao „AT&T Long Lines Building“. Osim što nema prozore, AT&T poznat je i po tome što je jedina neosvetljena zgrada, odnosno jedino tamno mesto na panorami grada koji nikada ne spava.

Za većinu AT&T predstavlja ruglo grada ili samo neobičnu zanimljivost. Ipak, izveštaj Intercepta zauvek je promenio način na koji će Njujorčani gledati na ovu arhitektonsku kreaciju.

pict35

 

Naime, AT&T je do sada zvanično bio centrala za komunikacije, koju je vodila lokalna njujorška telefonska kompanija, a zahvaljujući Edvardu Snoudenu sada znamo da je AT&T i strogo poverljiva baza Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) koja služi za prisluškivanje i presretanje komunikacija.

Baza sa kodnim imenom „TITANPOINTE“ otkrivena je zahvaljujući istraživanju koje se oslanjalo na arhitektonske planove, svedočenja zaposlenih, javne dokumente i Snoudenova dokumenta. Studioznom potragom, Intercept je uspeo da razotkrije kako je NSA sakrila špijunsku bazu maltene na otvorenom, u jednom oid najvećih gradova SAD.

r_14781752194

Prema izveštaju, reč TITANPOINTE pominje se na desetinama mesta u izveštajima NSA i to najčešće u poverljivim dokumentima koji se tiču operacija prisluškivanja.

Prethodno je bilo poznato da je AT&T umešan u programe prisluškivanja pri vladi SAD, ali ne i da je saradnja toliko bliska da se baza nalazi u jednoj od najvećih komunikacijskih centrala na svetu.

img_1425664093

Strogo poverljivi dokumenti NSA, koje je objavio Snouden, otkrili su da su operativci NSA mogli da slušaju međunarodne pozive direktno sa tajne lokacije u samoj zgradi.

Ukoliko navodi izveštaja budu potvrđeni, biće to još jedan u nizu skandala sa prvatnim komunikacionim kompanijama koje funkcionišu u službi države, tako kršeći prava građana SAD.

Izgleda da je Veliki brat sve vreme živeo u Njujorku, ali ga nismo videli jer mu je mnogo ružan stan.

 

 

Njuzvik

POSTAVI ODGOVOR

*