Велики спектакл ансамбла „Александров“ испред Храма Светог Саве

0

Градоначелник је истакао да је догађај отворен за све заинтересоване и позвао грађане да 24. јуна у 20.30 часова дођу испред Храма Светог Саве и уживају у јединственом уметничком догађају

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је данас да ће руски ансамбл „Александров“ у недељу, 24. јуна, наступити на платоу испред Храма Светог Саве и истакао да је то још једна потврда пријатељства српског и руског народа.

– Први пут под отвореним небом и јединственом сценографијом, на платоу испред Храма Светог Саве, наступиће ансамбл „Александров“ у пуном саставу који броји 105 чланова. Такав наступ на отвореном, који ће укључити хор, оркестар и балет, код нас никада није одржан. Овакав спектакл који ће руски хор приредити Београђанима и гостима града још једна је потврда пријатељства два народа – рекао је Синиша Мали.

Градоначелник је истакао да је догађај отворен за све заинтересоване и позвао грађане да 24. јуна у 20.30 часова дођу испред Храма Светог Саве и уживају у јединственом уметничком догађају.

Синиша Мали је навео да ће највећи војни ансамбл Русије 12. октобра ове године обележити 90 година постојања, током којих је освојио срца милиона људи и стекао поштоваоце широм света.

– Kолико је поштовање нашег народа, државе и града према „Александрову“, говори и то што један од паркова у центру Београда, у којем се налази споменик цару Николају ИИ Романову, од прошле године носи име по чувеном руском ансамблу. Увек када „Александров“ наступа, буде се посебне емоције код наших суграђана јер је овај ансамбл један од наступа у нашој земљи имао за време санкција, а један одмах након бомбардовања 1999. године – рекао је градоначелник.

Ансамбл „Александров“ у свом обимном репертоару има више од две хиљаде дела – народне и војне песме и игре, песме домаћих аутора, духовна музика, класична дела руских и страних композитора.

„Александров“ је 1937. године добио диплому Међународне изложбе у Паризу гран-при, 1964. године награду „Златни дискови“за рекордне тираже грамофонских плоча француске фирме „Шар ди Монд“, 1974. године холандски Н.О.С. и 1961. године „Златни дискбол“ од Француске академије за најбољу плочу године.

Ансамбл „Александров“ је чудесан спој различитих жанрова и стилова у уметности. Хор ансамбла је признат као један од најбољих мушких хорова света. Плесна група са својим енергичним нумерама на сцени, са поносом одржава висок ниво кореографске уметности коју је стекао „Александров“. Успеси хора, његових солиста и плесне групе умногоме зависе од прилагодљивог и складног звука оркестра, који је јединствен по свом саставу.

 

телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*