Велико невреме у Београду, у Бајиној Башти евакуација угрожених због одрона!

0

Јака олујна киша покренула је у петак око 18 часова четири клизишта на путу Перућац – Растиште – Јагоштица на самој обали језера и реке Дрине, а петнаест аутомобила са око 30 путника, међу којима је било и деце – остало је заробљено између одрона земље. Према речима општинара у Бајиној Башти нико није животно угрожен, и завршена је акција евакуације људи у којој су учествовали полиција, ватрогасци, припадници Сектора за ванредне ситуације, уз помоћ механизације окалних предузећа и чамаца.

Пут уз језеро био је пресечен брдима земље, на четири места, а чиста је срећа што се ни једно возило није нашло под огромним наносима.

Багерима је убрзо уклоњено прво клизиште, па су путници у три аутомобила наставили пут. Међутим, одмах је постало јасно да се машине неће брзо пробити иза осталих одрона, где су људи са зебњом ишчекивали спасиоце.

– Верујемо да нико није животно угрожен, немамо информације да је неки аутомобил остао под наносом земље. Тражили смо чамце којима ћемо људе преко језера пребацити на сигурно, а у међувремену ћемо наставити са чишћењем пута – рекао је Радомир Филиповић, председник Општине Бајина Башта – Проблем је био и у комуникацији са људима заробљеним иза одрона, јер смо на почетку имали телефонски контакт само са једним од њих.

Међу људима заробљеним иза једног од одрона био је и Србислав Панић из Гроцке, он се у тренутку појаве клизишта налазио на повратку кући са Таре.

– Киша престаје да пада, верујем да ће ситуација ускоро постати боља јер је постојао страх да ново клизиште колону аута може однети у Дрину – рекао је Панић, пре него што је даљу комуникацију осујетила испражњена батерија мобилног телефона.

Неки од путника су своје аутомобиле оставили између одрона, а затим су пешице прешли преко наноса земље, на сигурно.

Тренутно је 27 километра пута блокирано наносима. Подсетимо, на овом месту је одрон снега је 2012. године у Дрину однео Момчила Николића из Растишта, а код угрожених људи и спасилаца је постојао страх да би се сличан сценарио могао поновити.

У Београду је са друге стране око 20 сати настао велики пљусак и јак ветар, многе улице су постале реке и језера.
Поједини делови ауто-пута су такође под водом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*