Велико спремање! Нови шеф у свакој другој амбасади!

0

ЈЕДАН од приоритета нове владе, и то већ у наредним недељама, биће попуњавање наше дипломатско-конзуларне мреже, јер скоро сваку трећу амбасаду воде људи који троше последње месеце мандата или им је он увелико истекао.

Када се на то дода да од 69 амбасада, колико Србија има у свету, десет воде пензионери, а скоро исто толико отправници послова – ускоро би свака друга амбасада могла да добије новог шефа.

– Нова влада убрзано ће ући у освежавање дипломатске мреже с обзиром на то да многим дипломатама истиче мандат а да нека ДКП чекају именовања. Циљ је ојачавање и додатна професионализација наше дипломатске мреже – рекао је, за „Новости“, министар спољних послова Ивица Дачић.

Кадровске измене следе у неким од важних центара моћи, попут Русије и Ватикана, јер амбасадорима Славенку Терзићу и Мирку Јелићу до краја године истиче мандат. Ту су и Шпанија, Финска, Словенија…

Мирољубу Зарићу, амбасадору у Албанији, мандат је истекао још 2014, када и Марини Перовић Петровић на Куби. Радојко Богојевић је чак седам година амбасадор у Пољској, и то у статусу пензионера.

Међу амбасадорима пензионерима су и Иван Живковић (Кенија), Душанка Дивјак Томић (Македонија), Перо Јанковић (Аустрија)….

Према подацима са сајта МСП, девет амбасада воде отправници послова, јер су амбасадори повучени – у Бриселу, Замбији, Ирану, Италији, Кипру, Нигерији, Сирији, УАЕ и Шведској.

Нова влада требало би да разматра и случај Оливера Потежице, амбасадора у Либији, који, иако је било најава да ће бити повучен после погибије српских дипломата, још није опозван.

Нека од кадровских решења се назиру, па ће тако Ана Хрустановић највероватније ићи у мисију при ЕУ, Данило Пантовић на Кубу, Марко Благојевић на Кипар…

ЂИЛАС НЕ ИДЕ У КОНЗУЛЕ

МЕСТА су упражњена и у конзулатима у Ријеци, Торонту и Чикагу. Иако су се појавиле информације да је за генералног конзула у Чикагу или Њујорку виђен Драган Ђилас, како сазнајемо из дипломатских извора, то није тачно.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*