Veljko Đurić Mišina: Rasistički beleg za srpski narod

Muzej žrtava genocida dobio dragoceno svedočanstvo o genocidnoj politici nezavisne države Hrvatske. Srbi morali da nose crvene trake

0

CRVENA traka s natpisom „Srbin-Serbe“ je izuzetno svedočanstvo o rasističkoj i genocidnoj politici Nezavisne Države Hrvatske, koju je ovih dana dobio na poklon Muzej žrtava genocida u Beogradu. Ovo parče platna za izopštene, kakvo su morali da nose svi Srbi u NDH, najbolje je očuvano od samo tri takve trake koje su uopšte opstale do danas.

– Kao što su Jevreji morali da nose žute trake, Srbi su morali da stave crvene s oznakom svoje nacionalnosti. Time su automatski postajali meta gde god da se nađu. Posle Drugog svetskog rata narodna milicija je dobila naređenje da ide od preživelog do preživelog i oduzima, sakuplja u uništava trake, dokumente i sve ostale tragove zločinačke politike NDH nad Srbima. Tako je uništen najveći broj materijalnih dokaza o genocidu koji se dogodio. Zato su nam svedočanstva kao što je ova traka za Srbe izuzetno dragocena – kaže prof. dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida.

Poslednje dve godine povećalo se interesovanje srpske javnosti za ovu instituciju, pre svega zbog broja izdatih knjiga, češćeg pojavljivanja u medijima, ali i snimljenih dokumentarnih filmova. Zahvaljujući tome, mnogi vlasnici dragocenih svedočanstva iz Drugog svetskog rata tek su saznali da Muzej žrtava genocida postoji.

– Veoma smo zahvalni na traci koju nam je poklonio gospodan Srđan Grgić iz Novog Sada i molimo sve građane koji poseduju takve materijalne dokaze da nam se jave – poziva dr Mišina.

TRAKA JOVANA BAKIŠA

TRAKU za Srbe koju je dobio Muzej žrtava genocida, morao je da nosi profesor Jovan Bakiš iz Bjelovara koji je uhapšen 1941. i odveden u logor „Danica“ u Koprivnici, zatim u Gospić i na kraju je bačen u neku od mnogobrojnih jama na Velebitu. 13-rasisticki-beleg-1Njegova porodica je proterana u Srbiju, a kao svedočanstva te tragedija ostala su i pisma profesora Bakiša iz logora i propusnica koju su nemačke vlasti izdale njegovoj ženi, kao i potvrda Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora iz 1946. da je primila prijavu o zločinu nad porodicom Bakiš.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*