Велт: ХР у свађи са свим суседима

0

Немачки лист „Велт“ сматра гранични спор Хрватске и Словеније бизарним, али упозорава да би корист могли да имају заговорници нелибералне демократије у ЕУ.

Лист наводи да би највећу корист од спора Хрватске и Словеније могли да имају они попут мађарског премијера Виктора Орбана и пољског ултраконзервативног лидера Јарослава Kачинског, преноси загребачки портал „индекс“.

„Велт“ пише да се Хрватска и Словенија “већ годинама жестоко натежу око неколико квадратних метара мора“, и то чак не око лепих јадранских плажа него о “подручју на ком лови неколико рибара“. Због разграничења у малом Пиранском заливу “два суседа иду опасним смером конфронтације“, а вечна свађа би сада могла да ескалира због одлуке Словеније да имплементира међународну арбитражну одлуку о разграничењу двеју државе.

“Хрватска је до данашњег дана имала скоро две године да призна арбитражну одлуку, према којој Словенији припадају две трећине заливава, али хрватска влада се одлучила да ће арбитражу комплетно игнорисати. Хрватска је већ пре две године у знак протеста иступила из арбитражног процеса“, подсећа њемачки лист и наводи да је хрватски аргумент за такав потез била неправилност у арбитражном процесу.

Напетости су последица распада Југославије

“Напетости су израз старих борби за поделу територија међу производима распада Југославије, те ће ионако ломљив мир на западном Балкану још више довести у питање. И туристи би могли да осете последице тога. Наиме, нико не може да спречи Словенију да уведе строге граничне контроле према Хрватској“, пише „Велт“ и истиче да Хрватска није део шенгенске зоне слободног кретања. Словенија је то већ летос урадила, а резултат су биле колоне дуге километрима, напомиње лист и упозорава да би такав стални гранични режим био фаталан за хрватски туризам.

“Али још већи је проблем то што је арбитража као инструмент решавања граничних спорова ослабљена. Ако та врста неутралног посредовања треће стране више не ужива поверење и неће бити прихваћена са обе стране, онда је Европска унија изгубила једну од најважнијих полуга за своју политику на Балкану“, пише „Велт“.

Брисел се надао да ће помоћу арбитража средити и неке друге граничне спорове у региону, “који је пун таквих конфликата“, а хрватско-словенска арбитража се претворио у “мрачан преседан“, из којег је изашло још “интерног стреса за ЕУ“.

Немачки лист подсећа и да је “Хрватска као најмлађа чланица ЕУ посвађана са свим својим суседима“, али кључно је што њено одбијање признавања арбитражне пресуде и другима нуди такво понашање као могућност.

Забрињавајуће приближавање Хрватске националистичким владама Мађарске и Пољске

С обзиром на то да земље настале распадом Југославије нису саме у стању билатералним договором да реше своје проблеме око граница, ако то није могуће ни међународном арбитражом, цео процес приближавања Европској унији би се могао претворити у серију блокада.

“Упућени у бриселска дешавања су забринути да би инсистирање Европске комисије на признавању арбитраже у Хрватској могло бити интерпретирано као једнострана подршка Словенији, те Хрватску још више гурнути у савез с националистима из Мађарске и Пољске“, закључује „Велт“ и завршава констатацијом да би такав развој догађаја “дугорочно представљао постављање експлозива испод целог европски пројекта“.

Без инцидената у Пиранском заливу у петак

Током петка нису забележене ванредне ситуације ни изгреди у Пиранском заливу, односно Савудријској вали како га Хрвати називају, рекао је начелник сектора за границу истарске Полицијске управе Лорис Kозлевац.

Регистроване су само уобичајене повреде црте разграничења од словеначких пловила, потврдио је он новинарима, преноси Хина.

„Хрватска полиција свакодневно својим пловилима надзире и штити границу на мору у Савудријској вали, па тако и данас“, рекао је Kозлевац.

Словеначке власти сутра ће започети једнострано спровођење арбитражне одлуке о граници са Хрватском, након истека шестомесечног рока за њену припрему и пошто је у словеначком парламенту последњих недеља усвојен сет „закона за спровођење“ на које се Љубљана позива као на основу својих поступака.

Kако наводи Хина, истиче рок који је арбитражни суд одредио за припрему спровођења одлуке о граници.

Подсећа се да је премијер Словеније Миро Церар у среду на конференцији за новинаре казао да примена није тема за расправу и да треба започети спровођење.

Хина преноси наводе словеначких медија да Словенија са применом арбитражне пресуде намерава да почне у водама Пиранском залива, јер сматра да је ту ситуација „најјаснија“ и да су арбитри прецизно утврдили колико мора припада Хрватској, а колико Словенији.

Током петка нису забележене ванредне ситуације, ни инциденти.

Kозлевац је додао да је хрватска полиција поступала уобичајено те да су хрватски полицијски бродови били уз хрватске рибарске бродове, а словеначке бродове који су ушли у територијалне воде Хрватске упозорили су да су у хрватском територијалном мору.

„Након изданог упозорења словеначки бродови напустили су територијалне воде Хрватске, а хрватски рибарски бродови и хрватска полиција остали су на истој позицији, у нашим територијалним водама. Полиција ће и даље спроводити исте мере и својим пловилима штитити државну границу и хрватске рибаре“, истакао је он.

Хина преноси да се незванично сазнаје да су засад два хрватска рибарска брода за суботу ујутро најавила испловљавање на подручје Савудријске вале, које Словенци по одлуци арбитраже сматрају својим територијалним водама.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*