Венеција забрањује пролазак великих крузера

0

Одлука је донета након притужби локалних становника и упозорења Унеска који је навео да би Венеција могла да се нађе на листи „угрожених“ локација

Влада Италије и званичници Венеције постигли су договор о плану за блокирање пролазака великих крузера у водама код Трга Светог Марка у Венецији, због чега ће бити преусмерени на оближњу индустријску луку.

У оквиру договора који је постигнут после вишегодишње дебате још нису усаглашењи финални детаљи, пише АП, додајући да су званичници водили рачуна о балансу између забринутости за деликатан екосистем Венеције и за радна места, поред осталог, у туризму.

Министар саобраћаја Италије Грацијано Делрио рекао је да ће крузерима напослетку бити забрањен приступ венецијанском каналу Ђудека и области код Трга Светог Марка, пренела је агенција Анса.

Делрио је рекао да ће план постепено бити спроведен у фазама током наредних три до пет година и да ће сва пловила тежине преко 55.000 тона морати да буду преусмерена северно од града Маргера.

Одлука је донета након притужби локалних становника и упозорења Унеска који је навео да би Венеција могла да се нађе на листи „угрожених“ локација.

Активисти за зажтиту животне средине међутим сматрају да удаљавање бродова од једног дела града неће допринети заштити деликатног екосистема Венеције, пренела је италијанска агенција Анса.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*