Венецуела: Трампова „војна опција” – непријатељски чин

0

КАРАКАС – Влада у Венецуели енергично одбацује наводе председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа о могућој „војној опцији” за решавање политичке кризе у тој земљи, преноси АП.

Венецуеланска влада означила је Трампове наводе као ратоборни, непријатељски чин који представља претњу за стабилност Латинске Америке.

Венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареаса назвао је Трампа „шефом империје” и рекао да се његови коментари уклапају у праксу агресије против суверенитета Венецуеле, као и да крше међународно право, преноси АП.

Ареаса је оптужио Вашингтон да дестабилизује и дели Латинску Америку и Карибе, а грађанима Венецуеле је поручио да гурну у страну своје политичке несугласице и уједине се против Трампових коментара.  (Танјуг)

 

Трамп отворен за војну акцију у Венецуели

Вашингтон – Амерички председник Доналд Трамп изразио је забринутост због хуманитарне кризе у Венецуели и додао да не одбацује могућност војне акције као одговор на политичку ситуацију у тој земљи.

Трамп је рекао новинарима да су све опције на столу због антидемократских акција у Венецуели, укључујући и војну акцију. Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино рекао је да су Трампове претње „акт лудости и крајњег екстремизма”.

Бела кућа је саопштила да ће Трамп разговарати са Николасом Мадуром тек када се у Венецуели поново успостави демократија. (Бета-АП)

 

Колумбија критикује Венецуелу, али одбацује претње САД

БОГОТА – Влада Колумбије одбацила је данас претње америчког председника Доналда Трампа о могућој „војној опцији” за решавање кризе у Венецуели.

Колумбијско министарство спољних послова навело је у саопштењу да осуђује „војне мере и употребу силе” и да криза у Венецуели треба да се реши мирним путем уз поштовање њеног суверенитета, преноси АП.

Председник Колумбије Хуан Мануел Сантос назвао је свог венецуеланског колегу Николаса Мадура диктатором и не искључујући могућност прекида дипломатских односа са Каракасом ако не промени курс.

У саопштењу министарства спољних послова Колумбије изражава се забринутост због „кршења демократског поретка” у Венецуели и позива генерални секретар УН да помогне у проналажењу решења.

Реакција најлојалнијег савезника Вашингтона у Јужној Америци стиже дан уочи посете америчког председника Мајка Пенса Колумбији којом почиње четвородневну турнеју по региону. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*