„Verovao je da Srbija može da zameni Vizantiju“:

0

„Srpski narod u svom nasleđu ima dugu i lepu srednjovekovnu istoriju, tokom koje je razvoj države pod Nemanjićima sredinom 14. veka, za vreme Stefana Dušana, omogućio proglašenje carstva i verovanje da će Srbi biti sposobni da zamene umornu Vizantiju i zaustave nadolazeće Turke. Razloga za takva očekivanja bilo je više: srpsko carstvo, koje se protezalo od severa Balkanskog poluostrva do Korinstksog zaliva, raspolagalo je značajnim ekonomskim potencijalom i ideološkom baštinom Vizantije“, piše u uvodu knjige o caru Dušanu koja se na poklon dobija uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka 5. jula.

Svi čitaoci novog Nedeljnika na poklon dobijaju petu knjigu iz edicije „Nemanjići – ljudi svog vremena“.

Knjigu pod naslovom „Car Dušan – najveći uspon srpske srednjovekovne države“, napisao je dr Kosta Nikolić.

„Stefan Dušan je od svojih predaka nasledio jaku državu, koja je sigurnim koracima koračala ka vrhuncu vojne i političke moći. Kapital stican tokom vladavine njegovog dede i oca omogućio mu je da Srbiju uzdigne u najjaču silu na Balkanu. Stefan Dušan je jasno zacrtao ciljeve svoje vladavine – nastaviti putem svoga dede – Svetog kralja Milutina. Od tog trenutka pa sve do smrti, on je širio svoju državu, koja je upravo za njegovog vremena bila najveća u svojoj istoriji. Srbija se širila na račun Vizantije; sa preuzimanjem starih grčkih gradova i čitavih oblasti, Stefan Dušan je preuzimao i vladarsku ideologiju vizantijskih careva (vasilevsa)“, piše između ostalog.

Navodi se i da je Dušan rođen kao prvi sin u braku kasnijeg srpskog kralja Stefana, nazvanog Dečanski po njegovoj zadužbini, i princeze Teodore, kćerke bugarskog kralja Smilca (brak je sklopljen između 1300. i 1305).

„Obično se smatra da je rođen oko 1308. godine. Izvor za to jeste učeni vizantijski istoričar Nićifor Grigora, koji je pisao da je srpski kralj u vreme bitke kod Velbužda (1330) imao sina od 22 godine, koga je ‘veoma brižljivo odgajao za naslednika prestola’.

Grigorin podatak osporava jedan od starijih srpskih letopisa (koporinjski), čiji je protograf (tekst koji je poslužio za prepis) nastao početkom XV veka. Taj letopis beleži 1312. kao godinu Dušanovog rođenja. Ukoliko bi ovaj podatak bio tačan, Dušan bi u vreme bitke kod Velbužda imao 18 godina, što ne protivreči njegovoj ulozi u ratu i otporu protiv oca naredne godine…“

 

POSTAVI ODGOVOR

*