Весић: „Ђилас је насилник“; Ђилас: „Не плашим га се“

0
Sednica skupstine grada Beograd 0905 2018 photo Predrag Mitic

Ни дан после конститутивне седнице Скупштине града, на којој су летеле варнице између градског менаџера Горана Весића и бившег градоначелника Драгана Ђиласа због наводног напада Ђиласа на одборника СНС, страсти се не стишавају. Весић је тражио од Ђиласа да се извини грађанима, а Ђилас узвраћа да је Весић тај који мора да каже „извини“.

Градски менаџер је изјавио да очекује да се Ђилас извини Скупштини града и одборницима, као и да сцена какву је направио на конститутивној седници Скупштине града Београда, убудуће не карактерише рад градске скупштине.

Оценио је да конститутивна седница, одржана у среду, није прошла без инцидената јер је део опозиције, предвођен Ђиласом, „покушао да прекроји изборну вољу грађана и да спречи конституисање градске скупштине“.

– Били смо сведоци насилног понашања и напада Драгана Ђиласа на одборника Александра Мирковића, што је незабележено до сада у Скупштини града и то само зато што сам поставио питања одакле му некретнине вредне тридесет милиона евра, зашто је одузео Пионирски град да би направио кућу Великог брата и зашто је он богатији када је град оставио сиромашнији за дуг од 1,2 милијарде евра – рекао је Весић за РТС.

 

Према његовим речима, уместо одговора на питања, уследио је физички напад на одборника.

– Очекујемо да се извини Скупштини града и одборницима. Скупштина града Београда треба да буде место доношења важних одлука и да буде ефикасна јер је то у интересу Београђана – рекао је Весић и додао да физичко насиље није прихватљиво, без обзира на различите ставове.

Градски менаџер је подсетио да нову градску власт чекају велики пројекти, међу којима су метро, обилазница око Београда, унутрашњи магистрални полупрстен, нови савски мост, мост на Ади Хуји, тунел за спајање Карађорђеве и Деспота Стефана, топчидерски тунел, завршетак канализације.

С друге стране, Ђилас каже да је Весић последњи човек коме било ко треба да се извини.

 

– Горан Весић треба да се извини свим грађанима Београда због мржње, агресије и непоштовања закона који су обележје њихове власти. Горан Весић мора да се извини и због Савамале и људи у фантомкама који су рушили по Београду и везивали људе. Горан Весић мора да се извини за то што је само за спалионицу отпада задужио град за 1,5 милијарди евра и да објасни ко су људи који су добили скоро два милиона евра на име социјалне помоћи.

Он је последња особа у Београду коме било ко треба да се извини. Имао сам право на реплику и окренуо се ка говорници да говорим, што ми је потврдила и секретар Скупштине. Никога нисам физички напао нити ћу. Нисам се плашио да Милошевићу у лице кажем шта сам мислио и сасвим сигурно се нећу плашти ни Весића ни његовог шефа који свакодневно говоре најстрашније лажи о мени. Одборници Савеза за Србију ће штитити интересе грађана који нам нису дали глас да бисмо ћутали и пуштали неспособне и некомпетентне људе да наставе са уништавањем Београда – поручио је Ђилас.

У једном тренутку седнице одборници окупљени око Ђиласа су напустили заседање јер нису хтели да трпе наводне увреде из редова већине. Они су поновили да ће напустити седницу сваки пут када им буде одузето право на реч.

Нови градоначелник до 9. јуна

Јучерашњом седницом је конституисана градска скупштина, али ће се на избор градоначелника сачекати. Законски рок за избор новог челника града је 30 дана, па се очекује да ће се име новог градоначелника знати до 9. јуна. За сада фигурирају два имена као главни фаворити. Горан Весић, досадашњи градски менаџер, и Ирена Вујовић, која је на челу општине Савски венац, у јавности су препознати као главни кандидати.

 

блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*