Веско Пејак: Већи дио резултата ових избора је пројектован!

0

Покрет Алтернатива Црна Гора, је организација која је настала због општег разочарења институцијама, друштвеним системом и системом вриједности Црне Горе. Опште неповјерење у све институције система и небрига државе према највећем броју грађана, осим према привилегованој мањини, гдје су сви људи само проформе једнаки, натјерали су грађане да сами преузму судбину у своје руке, да се побуне против крађе и да солидарно помогну један другом.

Покрет Алтернатива учествовао је на овим изборима у Црној Гори.Међутим због притисака са свих страна,неразумијевања од стране већег дијела опозиције,бројних неправилности, симулирања државног удара као и свега онога што се дешавало на дан избора нису успјели да освоје потребну већину и уђу у парлемент.О изборима, разлогу неуспјеха Алтернативе, плановима за будућност и очекивањима од дешавања у Црној Гори разговарали смо са Веском Пејаком, координатором Покрета Алтернативе који је након изборног резултата поднио оставку на ту функцију.

10974432_10153065682077128_7679645672482529465_o

Како коментаришете ове изборе као и знатно лошији од очекиваног резултат опозиције?

Већи дио резултата ових избора је пројектован унапријед. Алтернатива је упозоравала на то. Индиције које смо имали, да се спрема „штеловање“ избора, ми смо изнијели мјесецима раније. Наиме, осјетили смо то да се јачају снаге које ће у Скупштини Црне Горе ратификовати одлуку о уласку у НАТО савез. Борили смо се да на вријеме обавјестимо народ о томе, али је било прекасно. Наша ријеч није се чула (довољно) снажно. „Опозиција“ се није ни трудила да сруши Ђукановића. Већи дио опозиције се помирио са тиме да буде на добром другом мјесту доживотно.

По вашем мишљењу шта је разлог неуспјеха Алтернативе?

Разлог неуспјеха Алтернативе је доминантно недостак новца. Укупно смо имали око 50,оо еура донација за ове изборе. Позајмили смо око 1 000 Еур да би били „мобилни“. То је било то. Средства из буџета у износу од 22 000 еура су нам стигла само 10 дана прије избора. Прекасно да би могли ишта да учинимо. С друге стране, милиони еура су ушли у земљу, тако да наша домишљатост није имала шансу. Алтернативу нијесу чинили професионални политичари, па смо направили серију грешака у овој изборној кампањи.Једна је била то што смо се уздржавали до напада на „опозицију“ јер смо вјеровали да се само тако може побједити режим. Нажалост, док смо ми ћутали, на терену су нам нанијели велику штету причајући да је узалудно гласати за нас, јер нећемо прећи цензус. Нијесмо обраћали пажњу на то и платили смо цијену. Људи су гласали за друге партије и поред тога што је Алтернатива била право освјежење на политичкој сцени.

Шта мислите како ће се одвијати ситуација у Црној Гори у наредном периоду?

Ситуација у Црној Гори ће сада бити стабилна (у пропадању) наредне 4 године. Оно што очекујемо ускоро је ратификовање НАТО споразума, гдје ће дио опозиције који се продао, организовати серију мањих штрајкова. Наравно, не треба их узимати за озбиљно. За пола године су локални избори у Никшићу гдје ће опозиција доживјети још катастрофалнији пораз. Они који имају средства за борбу су неактивни, док они који би жељели да се боре не могу доћи до средстава. Нажалост, сљедеће године ће се погоршавати социо-економска ситуација па ће бити доста (неорагнизованих) штрајкова, блокада, побуна… Међутим, већина ће бити везана за уски интерес (плату или двије), па неће имати шансу да пољуља режим. Режим ће, ако се не десе неки велики ломови унутар ДПС-а (мало вјероватно), имати доста стабилне 4 године. Политичке елите које су у Скупштини немају политички и лични кредибилитет нешто да мијењају.

Какви су ваши планови за будућност, као и да ли ћете се у наредном периоду бавити грађанским активизмом у јеку ове Анти-Нато борбе у Црној Гори?

Анти- НАТО борбе неће бити. Нажалост, гласовима искрених анти-НАТО гласача у Скупштину су „убачене“ оне партије које нијесу ни имале цензус, а дјелови су коалиција. Тако је на вјештачки начин створена двотрећинска већина за НАТО. Наш план је да изазовемо серију нестабилности, али се плашим да без финансирања нећемо имати никакву шансу. Покушаћемо да нађемо независне изворе финансирања, што неће бити лако јер су избори прошли (мада сви причају о скорим ванредним). Уколико би нашли изворе, онда за власт ово не би била мирна година. Ратификовање НАТО споразума би могло у том случају да буде врло опасна ствар за режим. Наравно, под условом да Алтернатива добије довољно времена да изврши припрему какву знамо. Поред тога, фокусирали би се на социјалне нападе. Више од половине Црне Горе у овом моменту живи тешко, испод сваког минимума. Ми знамо да је већи дио тих љдуи био условљен да гласа за ДПС. То је поред понижења код њих створило и одређену дозу бијеса, коју треба искористити за притисак на ДПС.

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*