Весли Кларк РЕАЛАН: Тенк какав је руски Т-14 нећемо направити ни до 2030.

УПОЗОРИО БЕЛУ КУЋУ И ПЕНТАГОН ДА РУСИЈА И КИНА ПРЕТИЧУ САД ПО ТЕМПУ ВОЈНЕ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ

0

АМЕРИЧКЕ Оружане снаге заостају за руским и кинеским по темпу модернизације, оценио је генерал Весли Кларк.

Он је тренутно у пензји, али његова реч и даље има тежину и у Белој кући и у Пентагону.

Утолико је значајније што је уазао да је Пентагон последњих деценија новац трошио углавном на ратовање на Блиском Истоку. У овом тону је иронично нагласио:

„Сједињене Државе су за своје војнике куповале хеликоптере, авионе и различите пројектиле који оствљају рупе у земљи, а понекад погоде неког терористу“.

Русија је за то време – подвукао је Кларк – створила нову генерацију оклопне технике која „мора да чини неспокојним наше официре и војнике“.

„Русија за основни борбени тек сада има Т-14 са системом активне заштите и капсулом за посаду која је постала много заштићенија… У том тенку су и друге ствари којих код нас нема и оклоп какав немамо. То је тенк каквав бисмо желели да имамо бар до 2030-те године.

Кларк је дао високу оцену и руским ПВО-системима, посебно зенитном ракетном систему С-400 који успешно делује на даљинама до 400 километара.

Упозорио је да САД – тамо где се налазе ти ракетни системи – не могу имати доминацију у ваздуху:

„Те системе је – уверен је Кларк – немогуће заобићи“.

Генерал је скренуо пажњу и на рањивост меричких шпијунских и борбених дронова пред руским системима за радиоелектронску борбу:

„То јесу технички сложени системи, али они имају слабе тачке. Ситуацију могу побољшати само инвестиције у војну технику“.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*