Весли Kларк: Србија да се угледа на ЦГ и уђе у НАТО

0

Пензионисани командант НАТО снага за Европу, Весли Kларк се нада да ће Србија угледати на Црну Гору када је реч о НАТО инеграцијама.

У интервјуу за подгоричке Дневне новине, Kларк је оценио да је Црна Гора најчистији пример вредности као што су стабилност, издизање изнад конфликта на Балкану, усвајање западне цивилизације и подизање стандарда живота, за живот по демократским стандардима.

Нада се, казао је, да ће се и Србија угледати на Црну Гору, видети добар пример и следити њен пример, када је реч о НАТО интеграцијама.

„Увек постоји неко ко тражи луку у којој ће покушати да поремети економски развој и стабилност у региону, али суштина је у миру и у томе да људи верују у снажну будућност, да цене свој живот и да увек теже ка бољем“, рекао је Kларк.

Битно је, додао је, да знају да развијена економија доноси запосленост и стабилност.

„А кључ за то лежи у сигурности. Дакле, ваша земља може да допринесе својим гласом, својим примерима. Црна Гора је најчистији пример вредности као сто су стабилност, издизање изнад конфликта на Балкану, усвајање западне цивилизације, демократских стандарда, подизања стандарда живота…. Надам се да ће Србија угледати на Црну Гору, видети ваш пример и следити вас у томе“, навео је Kларк.

То што је, како је рекао, Црна Гора у НАТО пре него у ЕУ, је признање да пре него што достигнете економски развој, морате достићи стабилност и сигурност. Тако да ствари иду правим редом, у правом низу.

Kоментаришући однос Србије према НАТО, Kларк је рекао: „Волео бих када би се људи у Србији погледали и рекли: Знате, наша власт нас је довела до тог екстремног стања. Kада сам први пут дошао у бившу Југославију раних 90-их, видео људе у свакој од њених тадашњих република, сви су били слични и сви су говорили истим језиком. И Албанци су говорили српско-хрватски. Па ипак, за сврхе политике све фаул линије су се обновиле, и људи су се поделили, а сав бес је изашао напоље, након чега је дошло до ужасног конфликта. Ипак, верујем да ће на Балкану како време буде пролазило, људи схватити колико заједничког имају и заборавиће невоље из прошлости“.

Он је, преносе Дневне новине, рекао да су силу 1999. године „пре свега користили као последње средство“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*