ВЕСНА ПЕШИЋ: Макар висила на Теразијама, говорићу увек шта мислим! (ВИДЕО)

0

Социолошкиња Весна Пешић изјавила је у Новом дану ТВ Н1 да у вези са целим скандалом нелегалног рушења у београдској четврти Савамала, није одговарао нико, осим ње и портала “Пешчаник”. Власт, како каже, користи најгрубље изразе у обрачунима са својим критичарима, а она је кажњена на суду због квалификовања једне изјаве као глупе.

Пресудом Вишег суда у Београду, по тужби министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, “Пешчаник” и његова стална сарадница Весна Пешић осуђени су да солидарно исплате 200.000 динара Стефановићу, као и друге судске трошкове, због колумне „Досољавање“ у којој је ауторка изнела мишљење о нелегалном рушењу објеката у Херцеговачкој улици у Београду, и о изјавама министра полиције поводом тог догађаја.

Пешић је за Н1 изјавила да није очекивала да ће бити тужена због тог текста, који је, према њеним речима, помало и сатиричан.

“Ја јесам користила одређене речи на један упадљив начин, зато што сам сматрала да су нека његова (Стефановићева) објашњења зашто полиција није реаговала у Савамали – да она није реаговала због тога што полиција није хтела себе да излаже опасности јер су каблови били отворен – од свих глупости које је рекао, невиђена глупост. Глупост је још већа када се зна да је полиција звана да спречи нелегално рушење. Па, што су отворени каблови!? Ти си то морао да спречиш”, објашњава Весна Пећић.

Квалификујући такво објашњење министра као “најглупље”, Пешић каже да није мислила на њега лично, већ да је то изузетно глупа изјава за једног министра полиције.

Пешић подсећа да владајућа већина у Скупштини Србије користи најгрубље изразе у обрачинима са својим политичким противницима, да председник Александар Вучић у јавном говори користи изазе попут “комплетни идиоти”, “олош”, “дебили”, те да је лидер радикала Војислав Шешељ у једној ТВ емисији министра Стефановића назвао “кретеном”, али да је на суду завршила само она.

“Они користе најстрашније лажи, најстрашније изразе. Сад је испало кад кажеш да је неко поступао глупо, да је то глупо забрањена реч”, истиче она.

Пешић сматра и да се судија која је донела првостепену пресуду није држала закона, строго је, како каже, избацицала контекст рушења у Савамали у којем се све дешава, а и измислила је, како тврди, да јавна критика мора да буде сразмерна одређеним функционерима.

“По Закону о информисању, никаква сразмерност се не тражи. Јавни функционери дужни су да трпе јачу критику”, поручује гошча Новог дана.

Пресуду против ње и Пешчаника види као “омерту” – да о неким стварима треба да се ћути, и не сме да се говори. Каже да је могуће да ће се и неки људи због тога уплашити, али да њу неће ућуткати.

“Целога живота сам у политици, и сад ће овај министар и овај председник да ми забране да говорим. Макар висила на Теразијама, ја ћу увек да говорим оно што мислим”, поручила је Весна Пешић.

Додала је и да је нелегално рушење у Савамали најскандалознији догађај, јер је држава суспендована, грађани су малтретирани, а приватна имовина је рушена ноћу под фантомкама.

“Од целог тог скандала, свело се на мене. Од свега тога, једино сам ја страдала. Две уреднице Пешчаника и ја треба да платимо казну за све што се догађало”, наводи она.

Уверена је и да случај Савамале неће бити решен, јер се зна ко је спровео рушење, као што сада, како каже, сви знају ко је именом и презимоном иза нелегалног објекта на Панчићевом врху на Копаонику.

Весна Пешић је најавала је и да ће се она и уреднице Пешчаника жалити Апелационом суду.

Грађанска опција и либерална демократија су пропале у Србији

Говорећи о опозицији, Весна Пешић је рекла да је јасно да се опозиција припрема за референдум о Косову, као и за могуће ванредне изборе чије расписивање није искључио ни председник Вучић.

Њена највећа примедба Савезу за Србију је присуство Двери и ДСС-а, јер се тима коалиција обележава више као десна.

Сматра и да су грађанска опција и либерална демократија у Србији пропале.

“Ми смо ипак 5. октобра освојили то да имамо фер и поштене изборе, можда не најпоштеније на свету, али нико се није жалио, изузев оне радикалске мангупарије која је измислила онај џак. Били су дуели. Имали смо и реплике, разне емисије, то је све сада потпуно очишћено. Институције се потпуно не поштују. Опозиција као таква сматра се државним непријатељем. Не можете да имате грађанско у безакоњу. Очекивања су можда сувише наивна”, навела је Весна Пешић.

N1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*