Везе Србије и америчке династије Рокфелер дуже од века

Моћна породица Рокфелер деценијама се посебно интересује за нашу земљу, али и регион западног Балкана

0
Браћа Рокфелер (слева) Дејвид, Винтроп, Френк, Џон, Нелсон и Лоренс у Њујорку 1967. Фото: АП

ДУГЕ нити веза моћне америчке династије Рокфелер и Србије протежу се више од једног века. Србија је Џону Д. Рокфелеру још 1915. године доделила Орден Светог Саве, у знак захвалности за добротворне акције Фондације “Рокфелер” за борбу против болести у земљи погођеној Великим ратом. Затим је Рокфелерова Чејс Менхетн банка била прва америчка која је, после Другог светског рата, почела да сарађује са Југославијом. А Фонд браће Рокфелер, основан 1940. године, до данас у нашој земљи помаже цивилно друштво.

Годину дана после Првог светског рата Фондација “Рокфелер” је објавила да милион долара додељује као помоћ ратом погођеним Србима, Пољацима, Црногорцима и Албанцима, што је у то време била највећа појединачна донација САД за помоћ Европи. Интересовање династије Рокфелер за исте те земље није пресахнуло ни стотинак година касније.

У међувремену, недавно преминули Дејвид Рокфелер, последњи живи унук легендарног америчког богаташа Џона Д. Рокфелера, био је, како је својевремено и сам сведочио, везан за Југославију и њеног вишедеценијског лидера Јосипа Броза Тита.

Дејвид Рокфелер, који је Чејс банку довео у Београд, као и својевремено и у Москву и Пекинг, причао је да је био импресиониран Титом. Његово интересовање за некадашњу Југославију и, посебно, њену привреду, неколико пута га је довело у СФРЈ. Тита је описивао као “далековидог вођу комплексне државе у немирном свету”.

Фонд браће Рокфелер за помоћ истраживачким и филантропским активностима има развијене програме у нашем региону. Председник Фонда Стивен Хејнц, који важи за једног од 50 најутицајнијих људи у непрофитном сектору, интензивно је деведесетих година радио у новонасталим државама источне и централне Европе. Често је посећивао и наше крајеве. У медијима је остала забележена његова изјава да је мисија Фонда браће Рокфелер да западни Балкан “постане сигуран и безбедан регион”.

ГЕОГРАФСКЕ ТАЧКЕ

КАКО се наводи у документима Фонда, чије седиште је у Њујорку, ова организација деценијама повезује донаторе и организације цивилног друштва широм света. Годишње издвајају тридесетак милиона долара за донације цивилном друштву, а поред САД, географски су посебно усмерени на неколико тачака међу којима, уз јужну Кину и јужну Африку, Србија и Црна Гора заузимају посебно место. Донације браће Рокфелер у Србији су распоређене кроз више од 60 грантова у цивилном сектору.

Дубравка САВИЋ, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*