(ВИДЕО)Радница Јуре: Дијагноза карционом, убрзо и отказ телефоном

0

Радница фабрике Јура у Нишу Виолета Петровић добила је отказ у тој фабрици због, како тврди, своје дијагнозе – карцинома.

Из компаније су јој телефоном саопштили да јој уговор неће бити продужен.

Послодавац за сада ћути, а синдикати најављују да ће Виолети понудити сву правну помоћ.

Прву лошу вест ове године Виолета Петровић примила је у септембру – да болује од карцинома дојке и да одмах мора на операцију.

Док је водила битку за живот, само ноћ након треће хемотерапије, стигла је још једна лоша вест – из компаније у којој је радила.

„Преживела сам ту ноћ и 30. ујутру, кад сам мислила да је све у реду, добила сам телефонски позив из Јуре и обавештење да сам добила отказ. Рекли су ми да је мени тог дана истекао уговор од 18 месеци и да ми неће бити продужен. Ја сам их питала да ли они знају да сам ја на боловању, да имам карцином дојке и да нисам способна за рад сада, а они су казали – жао нам је што сте ви болесни, али неће вам бити продужен уговор, дођите да потпишете и узмете документа“, прича Виолета.

Она каже да је била добар радник и да до дијагнозе карцинома није одсуствовала са посла јер, додаје, у Јури нису толерисали боловања.

„Kо до две године има нека боловања или неке изостанке неће добити стално запослење – то су нека неписана правила која сви знају. Они којима треба посао. ћуте и трпе и болесни долазе на посао“, наводи она.

У Јури су за Б92 рекли да директор није ту и да нико не може да даје изјаве, а да ћемо одговоре добити ако питања доставимо искључиво писменим путем – поштом.

Одговоре на многа питања нема ни Виолета, јер пре одласка на боловање нико у компанији није желео да разговара са њом. Kаже да неће одустати и да ће се, уз борбу за живот, борити и за своја права.

„По закону ја сам на боловању и не могу да добијем отказ. Нећу потписати ништа и верујем да је ово правна држава“, додаје Виолета.
Виолета је самохрана мајка. Она и њен 12-годишњи син живе од њених примања у Јури. Недавно је сама морала да купи и цитостатике за терапију јер их у нишкој клиници тренутно нема.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*