VIDOVDAN proslavljen u Kingisepu u Rusiji

0

Povodom praznika Svetog velikomučenika Lazara Srpskog – Vidovdana služena je sveta arhijerejska Liturgija u Kingisepu na mjestu budućeg hrama posvećenog Svetom caru Lazaru Srpskom i Svetom caru Nikolaju II Ruskom.

Liturgiju su služili Njegovo Preošveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije i Njegovo Preosveštenstvo Episkop gatčinski i lužski g. Mitrofan uz sasluženje brojnog sveštensta i sveštenomonaštva i uz prisustvo vjernog naroda iz Rusije, Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Posle Liturgije prelomljen je slavski kolač u čast Svetog velikomučenika cara Lazara Srpskog. Ovom prilikom sabrani vjerni narod pozdravili su svojim arhipastirskim besjedama vladike Joanikije i Mitrofan.

Prethodno, 26. i 27. juna 2017. godine, organizovani su Dani srpske kulture u Lenjingradskoj oblasti u Petrovgradu, Gatčini i Kingisepu u okviru kojih je održan i međunarodni naučni skup „Zajedno kroz vjekove“. Otvorena je i postavka eksponata Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve čiji je autor g. Radovan Pilipović, direktor Arhiva.

iz Rusije za Radio Svetigoru prof. Vujović

Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve

POSTAVI ODGOVOR

*