Вилсон: САД ће наставити да спроводе исту политику према Западном Балкану

0

Потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон верује да ће нова америчка администрација водити исту политику према Западном Балкану и да ће наставити да пружа подршку дијалогу између Београда и Приштине.

Вилсон је новинарима после састанка са директорком Центра за евроатлантске студије Јеленом Милић, представницима цивилног друштва, медија и академске заједниц,е казао да постоје основни, постојани правци америчке политике.

Он је рекао да нема сумње да ће Трампова администрација променити нешто у спољној политици, али да што се тиче региона Западног Балкана, мисли да ће политика остати иста.

– “Мислим да ће Америка наставити да пружа подршку конструктивним разговорима између Београда и Пристине у циљу даљег помирења и да неће бити неке крупне промене у том смислу – рекао је Вилсон.

Он је додао да ће САД наставити да буду посвећене стабилности на Kосову у безбедносном смислу.

– “Што се тиче преувелицаних очкивања да ће доћи до неког фундаменталног заокрета политике према Kосову, мислим да то није у плану – додао је он.

Kоментаришући изјаве Доналда Трампа да је НАТО застарела организација, Вилсон је рекао да то није значило да Америка неће поштовати своје безбедносне обавезе, или да ће изаћи из НАТО-а.

“Он заправо жели још чвршћи савез”, прокоментарисао је Вилсон, наводећи да оно сто је тренутно у току, није преиспитивање америчке посвећености Алијанси, већ искрен разговор о томе зашто се савезници, уколико имају безбедносне бриге, не обавежу да улажу висе у одбрану.

Трамп, како је рекао, заправо жели да партнери праведно допринесу остваривању заједничких циљева када је реч о сарадњи у области борбе против тероризма, размени обавештајних података и контроли сопствених граница.

Он такође каже да Трампова изјава представља изазов за НАТО да се озбиљно позабави тим питањима.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*