Више јавно тужилаштво у Београду: Још траје предистражни поступак поводом Савамале

0

ФАКТИ: Ево, дакле онога што се једино и могло очекивати: још траје! А фантомке су рушиле у Савамали ДВА МЕСЕЦА пре Брегзита у Великој Британији која од половине јула има нову владу на челу са Терезом Меј. Дакле: Британци за двоструко мање времена прођоше и Брегзит и формирање нове владе, а у „европској Србији“ предистражни поступак траје и траје… Само, где нестаде жута паткица? Да није послужена на некој вечери у америчкој амбасади?
ВИШЕ јавно тужилаштво у Београду је данас саопштило да и даље траје предистражни поступак у случају београдске четврти Савамала где су људи с фантомкама пре четири месеца срушили објекте у Херцеговачкој улици.

Нема новости у поступку Савамала, речено је агенцији Бета у Тужилаштву.

Раније су рекли ће јавност о „случају Савамала“ бити обавештена када „предистражни поступак буде окончан“.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је 29. маја да ће надлежне службе за десетак дана саопштити ко је рушио у Савамали и по чијем налогу, а 8. јуна је рекао да су највиши орган власти у Београду одговорни за рушење.

У ноћи између 24. и 25. априла, особе маскиране фантомкама су багерима порушиле објекте у Херцеговачкој улици, одмах поред градилишта будућег насеља „Београд на води“.

Грађани су те ноћи позивали полицију и пријављивали да их те особе малтретирају, везују, испитују и одузимају личне ствари, али полиција није реаговала, већ их је упућивала на Комуналну полицију.

Заштитник грађана Саша Јанковић је објавио извештај о контроли рада полиције те ноћи, из којег се види да је из врха полиције службеницима наређено да тако поступе, а начелник Комуналне полиције Никола Ристић је у разговору с Јанковићем тврдио да грађани нису позивали Комуналну полицију, иако се показало супротно.

Јанковић је утврдио и да су органи и службе града Београда начинили пропусте у погледу законитости предузетих мера после рушења објеката у Херцеговачкој улици.

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ која је организовала неколико масовних протеста грађана због рушења објеката у Савамали, одговорним за рушење и поступање током и после њега, сматра градоначелника Синишу Малог, председника Скупштине Београда Николу Никодијевића, министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, в. д. директора Полиције Владимира Ребића и начелника Комуналне полиције Николу Ристића.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*