Više javno tužilaštvo u Beogradu: Još traje predistražni postupak povodom Savamale

0

FAKTI: Evo, dakle onoga što se jedino i moglo očekivati: još traje! A fantomke su rušile u Savamali DVA MESECA pre Bregzita u Velikoj Britaniji koja od polovine jula ima novu vladu na čelu sa Terezom Mej. Dakle: Britanci za dvostruko manje vremena prođoše i Bregzit i formiranje nove vlade, a u „evropskoj Srbiji“ predistražni postupak traje i traje… Samo, gde nestade žuta patkica? Da nije poslužena na nekoj večeri u američkoj ambasadi?
VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu je danas saopštilo da i dalje traje predistražni postupak u slučaju beogradske četvrti Savamala gde su ljudi s fantomkama pre četiri meseca srušili objekte u Hercegovačkoj ulici.

Nema novosti u postupku Savamala, rečeno je agenciji Beta u Tužilaštvu.

Ranije su rekli će javnost o „slučaju Savamala“ biti obaveštena kada „predistražni postupak bude okončan“.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 29. maja da će nadležne službe za desetak dana saopštiti ko je rušio u Savamali i po čijem nalogu, a 8. juna je rekao da su najviši organ vlasti u Beogradu odgovorni za rušenje.

U noći između 24. i 25. aprila, osobe maskirane fantomkama su bagerima porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja „Beograd na vodi“.

Građani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju.

Zaštitnik građana Saša Janković je objavio izveštaj o kontroli rada policije te noći, iz kojeg se vidi da je iz vrha policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s Jankovićem tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Janković je utvrdio i da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ koja je organizovala nekoliko masovnih protesta građana zbog rušenja objekata u Savamali, odgovornim za rušenje i postupanje tokom i posle njega, smatra gradonačelnika Sinišu Malog, predsednika Skupštine Beograda Nikolu Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, v. d. direktora Policije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Nikolu Ristića.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*