Више од 50.000 грађана Српске жели држављанство Србије

0

Више од 50.000 грађана Републике Српске тражило је држављанство Србије, изјавио је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Он је додао и да је велика заинтересованост и за добијање српског пасоша.

Николић каже да су грађани Републике Српске, односно БиХ, веома заинтересовани за држављанство Србије, што потврђује податак да је до сада предато око 40.000 захтева.

Прецизирао је да се тај податак односи на период од отварања конзулата 2005. године и да је тим захтевима обухваћено више од 50.000 грађана Српске, односно БиХ.

„Приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије, грађани наводе разлоге за добијање двојног држављанства, али су они најчешће вођени личним и практичним разлозима, као што су студирање или запослење у Србији“, рекао је Николић, пренела је Радио-телевизија РС.

Он је истакао да Закон о држављанству Републике Србије не предвиђа временски оквир у којем је надлежни орган обавезан да реши сваки појединачни захтев, али да је дугогодишња пракса показала да је за то најчешће потребно више од годину дана.

„Влада Србије је 2012. године донела одлуку да сноси трошкове републичких административних и конзуларних такси, као и посебних трошкова за грађане из региона који желе да добију српско држављанство или да се из држављанства ођаве, тако да је процедура ослобођена наплате таксе“, подсетио је Николић.

Николић каже да је велика и заинтересованост за пасоше Србије, те је у Генералном конзулату у Бањалуци од 2014. године, када је почело издавање овог документа, до данас издато око 5.000 пасоша.

„Приметан је тренд повећања броја захтева за око 20 одсто у односу на 2016. годину, која је у том смислу била рекордна“, констатовао је Николић.

Спутњик

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*