VIŠEGRADSKIM SRBIMA DOBRO POZNATA: Ko je žena koja je pokušala da otme srpsku zastavu ispred Haškog tribunala?

0

Jučerašnji incident ispred Haškog tribunala, kada je predsjednica udruženja „Žena-žrtva rata“ iz Višegrada Bakira Hasečić pokušala da od muškarca otme srpsku zastavu, samo je jedan u nizu incidenata u kojima je učestvovala.

Višegradskim Srbima dobro je poznata po antisrpskim stavovima i govoru mržnje. Bakira Hasečić bila je prijeratni opštinski službenik i jedan od istaknutijih aktivista SDA. Da joj pridjev srpski i srpske zastave smetaju pokazala je u junu 1991. godine, kada je na višegradskom trgu stajala rame uz rame s Muratom Šabanovićem – tokom paljenja srpske zastave. Nakon rata aktivnosti je nastavila kao predsjednica spomenutog udruženja.

U Boračkoj organizaciji Republike Srpske smatraju da pod plaštom ove nevladine organizacije Hasečićeva širi mržnju prema srpskom narodu.

Milisav Vasić, iz Boračke organizacije Višegrad, kaže da su njeni govori takvog karaktera da ne donose bolji suživot svih građana BiH, te da su njeni ispadi negativni.

Da Hasečićevoj nisu mili ni mediji koji dolaze iz Republike Srpske pokazala je prije tri godine kada je nasrnula na snimatelja Alternativne televizije. U Višegradu, rodnom mjestu Hasečićeve, osuđuju njeno ekstremno antisrpsko ponašanje.

Mladen Đurević, načelnik Višegrada, kaže da želi da poruči svima onima koji pokušavaju da na ovakav način da skrenu pažnju na sebe – da takvim primjerom neće doći do pomirenja koje svi želimo.

Pero Petrović, predsjednik SNSD-a Višegrad, rekao je da „ako želimo suživot u BiH, ako želimo da stvaramo zajedničku državu, onda ne smije nikome da smeta srpska zastava, jer je to zastava srpskog naroda, i ako žele zajedno da žive sa Srbima moraju da poštuju srpsku zastavu“.

U ranijem periodu zbog incidenata koje je izazvala, protiv Hasečićeve je podnijeto nekoliko prijava nadležnim organima. Pošto je Hasečićeva od ranije poznata kao „sila koja Boga ne moli i kojoj niko ništa ne može“, po svemu sudeći, ovo neće biti posljednji put da nastoji privući medijsku pažnju, kako bi i dalje širila mržnju prema svemu što je srpsko.

 

 

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

*