Vjerica Radeta skrenula je pažnju na tri aktuelne teme, a ona najaktuelnija ticala se festivala Merdita

0

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik Izvršnog odbora Vjerica Radeta, skrenula je pažnju na tri aktuelne teme, a ona najaktuelnija se ticala separatističkog festivala Merdita koji podržava nezavisno KOsovo, a održava se u prestonici Srbije.

Vezano za Inicijativu mladih za ljudska prava, takozvanu nevladinu organizaciju i organizovanje festivala „Merdita“, Radeta je podsetila daje centar te organiazcije u Tirani.

– Anita Mitić, koja je predsednik te takozvane nevladine organizacije, javno je u medijima govorila o tome da se oni finansiraju iz Soroševih fondova, iz Rokfelerovih fondova i da su ogroman novac dobili da bi delovali na području Balkana. To je jedina inicijativa, jedina organizacija koja je javno podržala nedavno usvojeni sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije mladih, koju je usvojila Narodna skupština Republike Srbije. Tim sporazumom predviđeno je da centar te Regionalne kancelarije mladih bude u Tirani – istakla je Radeta.

Ona je kao najnoviji skandal navela činjenicu da će na tom festivalu učestvovati Atifete Jahjaga nekadašnji predsednik vlade lažne „države Kosovo“.

– Tema o kojoj će govoriti Atifete Jahjaga je o ženama žrtvama silovanja, zlostavljanja i mučenja tokom rata na Kosovu i Metohiji. Srpska radikalna stranka upozorava režim u Srbiji da je krajnje vreme da se takozvani nevladin sektor ozbiljno reguliše zakonom i da ne dozvolimo da nam kojekakvi sumnjivi likovi vršljaju Srbijom, propagiraju nekakvu kulturu i da sve to rade suprotno interesima države Srbije.

Radeta je takođe podsetila da su naši odbori na Kosovu i Metohiji jednoglasno odlučili da neće učestvovati na ovim albanskim izborima i o tome su na Kosovu i Metohiji obavestili javnost, a srpski radikali pozivaju sve članove i simpatizere Srpske radikalne stranke da, u skladu sa tom odlukom naših odbora, ne učestvuju u tim izborima.

Druga tema o kojoj je Radeta govorila je podsećanje na ono što je Aleksandar Vučić, i kao predsednik vlade, a sada već i kao predsednik države, juče u svom obraćanju rekao: da će Srbija nastaviti da unapređuje saradnju sa Ruskom Federacijom.

– Srpski radikali žele sveobuhvatnu saradnju, okretanje od Evropske unije i savez sa Ruskom Federacijom, ali ovo što je Vučić juče rekao i što govore članovi, do skora njegovog kabineta, da žele da unapređuju saradnju sa Ruskom Federacijom, jednostavno nije istina. Ne može se unapređivati saradnja sa Ruskom Federacijom tako što se, zapravo, tako moćna i ozbiljna država ismeva – upozorila je ona.

Vjerica Radeta je podsetila na skandal u trgovinskim odnosima kada su umesto svinjskog mesa u Rusiju poslate svinjske kože, pa zatim poljske jabuke umesto naših jabuka.

– Sve je to naravno vraćeno. A sada imamo najnoviji skandal da je vraćeno 13 tona junećeg mesa koje je poslato iz Srbije u Rusiju, jer je zaraženo nekim virusom. Takva aljkavost je nedopustiva – zaključuje Radeta.

Poslednja tema je javna tajna u Srbiji, a to je uslovljavanje zapošljavanja u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima članstvom u naprednjačkoj stranci.

– I to je skoro pa prihvaćeno u narodu i postalo je nešto o čemu se otvoreno govori, ali tim lokalnim naprednjačkim kabadahijama po Srbiji to nije dovoljno, pa su krenuli u ozbiljne napade, ucene, pretnje otkazima svim ljudima koji su zaposleni u lokalnim samoupravama i lokalnim javnim preduzećima ukoliko se ne učlane u naprednjačku stranku- navela je Radeta.

Kako je rekla, srpski radikali svakodnevno dobijaju informacije sa terena gde se javljaju i ljudi koji čak i nisu članovi Srpske radikalne stranke.

– Kažu da ih zovu načelnici da razgovaraju sa njima u četiri oka i da im kažu – ili ćeš se učlaniti u Srpsku naprednu stranku, ili očekuj otkaz. To je zaista postalo nepodnošljivo. Srpski radikali žele o tome da govore u javnosti. Radeta je naglasila da želi da skrene pažnju ljudima da ne treba da se plaše, da treba jasno i glasno da kažu da ne žele da budu članovi te stranke, ako zaista to ne žele.

Pravda

POSTAVI ODGOVOR

*