Влада Црне Горе не одустаје од казни за непоштовање државне химне

0

Влада Црне Горе неће одустати од казнених одредби за непоштовање државне химне, саопштио је премијер Душко Марковић. По предлогу измене закона, ко не устане приликом интонирања државне химне, следи му новчана казна до 2.000 евра.

„Штитимо државне симболе, не радимо ништа што не раде други и у региону. Код нас је то прекршај, а код неких других и кривично дело. Ко год био против, решење предложеног закона остаје”, рекао је Марковић на питање новинара током посете Голубовцима, код Скадарског језера.

Навео је да такав приступ имају „све демократске и озбиљне државе” и да готово нема ни једне државе у свету која на „такав начин не штити своје достојанство и своје државне симболе”, преноси Бета.

„Због тога ме чуде таква питања, а посебно ме чуди негативна кампања у медијима”, додао је премијер.

Премијер је констатовао да се власт може критиковати, председника Владе не морају да воле, али се „држава мора поштовати”.

На питање да ли је такав закон примењив уколико, на пример, дође до кршења на спортским манифестацијама, председник Владе је одговорио потврдно.

„Зашто није? Ко ће то да прати? Сви ће то да прате, свака институција која истиче заставу, сваки грађанин који воли ову земљу. Наравно и државни органи, инспекцијски органи. Кога препознамо на стадиону да није устао, ако га идентификујемо поднећемо прекршајну пријаву. Нећемо водити полицијске снаге да бисмо натерали некога да устаје на химну. … То је оно што ради демократско друштво и демократска земља”, рекао је председник Владе.

Марковић је нагласио да ће Влада истрајати на предложеним решењима и запитао: „Зашто је то овде проблем? Зашто је то проблем код вас новинара? Зашто је то проблем код политичких партија? Зашто се тиме бави наше окружење? Да ли се ми бавимо о Србији законом о заштити достојанства државе и њиховим симболима? Не. То је њихово аутономно право, као што је ово наше право”.

„Оставите да радимо одговорно посао који припада Влади и овој држави”, рекао је Марковић.

политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*