Влада најбољим иноваторима доделила 320 милиона динара

0

МИНИСТАР за иновације и технолошки развој Ненад Поповић уручио је у Скупштини Београда награде победницима конкурса за најбоље технолошке иновације.

Укупно 25 компанија је добило подстицајна средства у оквиру Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација које је спровео Фонд за иновациону делатност Србије.

Поповић је на свечаности поручио да је развој иновација и дигиталне економије препознат као један од стратешких приоритета Србије. Он је истакао да Влада жели да развија економију засновану на знању.

„Ово је важан допринос развоју иновационих капацитета у Србији у којима лежи основ будућег привредног раста и општег економског напретка нашег друштва”, рекао је Поповић.

Он је указао да је намера Владе да подржи развој иновационог предузетништва, кроз јачање везе између науке и привреде, и примену различитих финансијских инструмената којима се подстиче оснивање нових и јачање постојећих иновационих компанија.

„У том смислу, следеће године биће опредељен много већи буџет за иновације”, истакао је Поповић.

Он је навео да ће следеће године бити реализовани програми за изградњу иновационе инфраструктуре у градовима широм Србије, програм за јачање везе између науке и привреде, програм за трансфер знања и технологија са факултета и научно истраживачких института у привреду, као и програми за развој иновационих стартап компанија.

Поповић је посебно подвукао значај програма развоја женског иновационог предузетништва.

Он је указао да Србија треба да развија „истраживачку радозналост, али да истовремено акценат треба да буде на развоју иновација примењивих у конкретним сферама живота и привреде”.

„Иновације су економска категорија, директно повезана са економским показатељима и подизањем конкурентности привреде. Кроз развој иновација ми обезбеђујемо услове за отварање нових високотехнолошких радних места и останак младих у Србији”, казао је Поповић.

Кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација, Влада је доделила преко 320 милиона динара бесповратних средстава компанијама које су развиле најбоље иновационе производе и услуге засноване на конкурентској основи и тржишном потенцијалу.

У оквиру програма раног развоја, средства је добило 20 компанија, док је кроз Програм суфинансирања иновација, средства добило пет компанија. Евалуацију пријављених пројеката, којих је било 237 са територије целе Србије, спровела је независна експертска комисија сачињена од познатих међународних стручњака у подручју иновација.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*