Влада одлучила да се део зграде Генералштаба сруши – војни инжењери били против

ПРЕ 12 ГОДИНА - КАО СИМБОЛ БОМБАРДОВАЊА БЕОГРАДА - ПРОГЛАШЕНА ЗА „КУЛТУРНО ДОБРО“

0

ВЛАДА Србије одлучила је да сруши део зграде некадашњег Генералштаба у центру Београда, за чију санацију је пре мање од две године платила око 78 милиона динара, пише данас портал Инсајдер.

Према сазнањима тог портала, за посао рушења дела зграде планирано је да се из буџета Србије потроши 180 милиона динара, а одлука о рушењу донета је упркос мишљењима појединих грађевинских стручњака да за рушењем нема потребе.

Зграда Генералштаба један је од симбола бомбардовања Србије 1999. године, а како наводи тај портал – Републички завод за заштиту споменика културе 2005. године је комплекс зграда прогласио културним добром.

Влада је, међутим, израчунала да ће даље реновирање и санација тог дела зграде коштати око 950 милиона динара, па је закључено да се не исплати даља санација, јер Министарство нема расположивих средстава.

Иако је одлучено да се зграда сруши, јер је то најјефтинија могућност, према сазнањима Инсајдера, војни стручњаци су ту одлуку оспоравали.

Након тога формирана је радна група на основу наређења начелника Управе за инфраструктуру пуковника Милорада Ђокића, која је разматрала наводе из мишљења двоје инжењера Војно-грађевинског центра.

Радна група је побила замерке својих колега и констатовала да „Управа за инфраструктуру нема надлежност да врши преиспитивање ставова Владе“.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*