Влада Србије позвала земље чланица да подрже Вука Јеремића!

0

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић послали су писма у 15 земаља које су чланице Савета безбедности Уједињених нација, којим траже подршку за српског кандидата за новог генералног секретара УН Вука Јеремића.

Бивши шеф српске дипломатије пласирао се у трећи круг одлучивања на Ист Риверу, а очекује се да се он одржи у наредне две недеље. Недавно се састао и са Вучићем који му је обећао подршку државе у изборној трци.

После другог тајног изјашњавања чланица СБ, Јеремић је, према незваничним информацијама, заузео другу позицију и најбоље је прошао од свих кандидата из Источне Европе, региона из кога би требало да се изабере будући први човек светске оганизације.

Осим пет сталних чланица СБ – Кине, Русије, САД, Велике Британије и Француске, у светској влади су тренутно и Ангола, Египат, Јапан, Малезија, Нови Зеланд, Сенегал, Шпанија, Украјина, Уругвај и Венецуела.

Савет безбедности почео је да „бодује“ кандидате за наследника Бан Ки-муна 21. јула и до октобра, када ће бити званично гласање, одржаће још неколико неформалних изјашњавања. Очекује се да ће после сваке рунде најгоре пласирани сами да се повуку.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*