Влада Србије тражи седницу СБ УН о Трепчи

0

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђуриц́ изјавио је данас да је одлука привремених институција у Приштини о конфискацији Трепче неважец́а за Владу Србије, њене институције, привредне субјекте и за грађане Србије.

Он је на конференцији за новинаре најавио да ц́е Влади предложити да у понедељак затражи хитну седницу СБ УН о отимању српске имовине и кршењу резолуције 12 44, на којој почива мир и стабилност у региону.

„Ако о томе не желе да разговарају у Бриселу, морац́е да се разговара у УН“, рекао је Ђуриц́.

„Трепча је темељ нашег постојања на Kосову и Метохији“, поручио је директор Kанцеларије за KиМ и истакао да је одлука привремених институција у Приштини о конфискацији Трепче неважец́а за Владу Републике Србије. Он је истакао и да одлука приштинских власти о Трепчи представља покушај да се доврши етничко чишц́ење Срба са Kосова и Метохије.

„Одлука је неважец́а и не производи правна дејства, ни последице када је реч о радно-правним односима, дужничко-поверилачким односима и другим облигационим односима које комбинат има“, рекао је Ђуриц́.

То је удар на право народа да постоји на једном подручју, јер Трепча је темељ нашег постојања на KиМ, рекао је директор Kанцеларије. Kосовски парламент усвојио је ноц́ас у другом читању закон о Трепчи. Од 93 присутна посланика 79 је гласало за, 14 је било уздржано. Посланици Српске листе напустили су скупштинску салу након усвајања нацрта закона.
Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*