Владар краљевства Бафут у Kамеруну има 100 жена

0

Абумби други, једанаести краљ или тзв. „фон“ села Бафута и њених суседних подручја у покрајини Нортвест у Kамеруну, има близу 100 жена. Према локалној традицији, кад краљ умре, његов наследник наслеђује све његове жене и затим се жени својим изабраницама. Полигамија је нешто што је скроз нормално и води се као традиција у овим руралним подручијма Африке.

Тренутно је Абумби локални владар, али у надлежности Владе Kамеруна. Бафут је једно од највећих села на северозападу покрајине.

– Иза сваког успешног мушкарца, мора да стоји успешна и јака жена. Традиција налаже, да ми старије краљице, треба да преносимо обичаје и културу свог народа на млађе краљеве жене – каже Абумбијева трећа супруга, краљица Kонстанца.

Упркос чињеници да је полигамија легална у Kамеруну, подаци показују да постоји много мање оваквих брачних заједница широм Африке.

Овакава пракса је оспоравана због неких промена вредности, ширења хришћанства и наравно због тога што су трошкови већи, што је већа породица.

– За време настањивања колонија, друге вредности су дошле на наш континент, које су се знатно разликовале од већ устаљених традиционалних и зато и даље постоји сукоб између таквих и оних модерних западних вредности – признаје Абумби ИИ.

Њихове млађе, модерније жене су образоване и течно говоре енглески и француски, што није обичај међу старијим супругама. Ова контрадикција чини живот у „фондомима“ фасцинантним и конфузним.

– Моја улога је да их некако помешам и дозволим пођеднаку заступљеност, како би они који то желе, могли да уживају у „плодовима“ развоја модерне културе, али без угрожавнаја традиционалне – истиче краљ.

Поставља се питање да ли је ово краљевство заглављено у прошлости или иде у корак са модерном данашњицом?

Други афрички владар краљ Зофоа ИИИ је наследио 72 жене и има преко 500 деце после очеве смрти, али себе сматра модерним краљем.

– Да бисте данас били владар, морате бити образовани јер се ствари врло брзо дешавају и мењају. Kао што су некада говорили, „образовање је светлост, незнање је тама“ – нагласио је краљ Зофоа трећи.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*