Владика Иринеј: Монтенегрини бесрамно лажирају историји Црне Горе

0

Епископ новосадски и бачки Иринеј оцијенио је да је дискриминација и асимилација српског народна данас израженија у Црној Гори, него у Хрватској.

–Страдају Срби и у негдашњој класичној српској земљи – Црној Гори. Kао последица најтежих облика дискриминације српског народа врши се његова насилна асимилација, израженија, нажалост, у Црној Гори него у Хрватској. Притисци на Србе, на њихов идентитет и на њихова социјална, политичка, верска и национална права, наређени су и организовани од стране највиших државних органа, казао је Иринеј за недељник „Печат“.

Kако је навео, монтенегрински демократи, такође штићеници и миљеници Запада, бесрамно лажирају националну историју, посмртно прогоне Његоша и остале пјеснике и писце, измишљају језик, хапсе, фабрикују афере…

–Преко медија вешто пласирају бављење потпуно небитним темама питањем, на пример, да ли усамљена црквица на врху планине има грађевинску дозволу. И док свима познати медијски мандарини оркестрирано наглабају и полемишу о измишљеним проблемима, нико од њих не помиње да је Србину у Црној Гори данас немогуће да добије посао у државној служби. Да не говоримо о томе да атеисти хоће да одреде Цркви шта смије, а шта не смије, да је игноришу и малтретирају, премда је она најмногобројнија и најпопуларнија институција, да јој оспоравају право на слободно делање и припадност, вјерску и националну, да мјеркају њену имовину не би ли је некако отели… И тако даље, и томе слично. Дискриминаторске мјере се, дабоме, не примјењују на Цркве и вјерске заједнице као такве већ једино и искључиво на Српску православну цркву, указао је он.

Владика Иринеј је истакао да је дух српског народа, ипак, несаломљив.

–Док антисрпски режим у Црној Гори заправо забрањује ћирилицу и фалсификује историју, ученици гимназије „Петар И Петровић Његош“ у Даниловграду јавно истичу транспарент „Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице“. Или, када Ђукановићеви једномишљеници и савезници из Приштине забрањују основне намирнице и лекове из Србије, српски студенти у Kосовској Митровици праве перформанс „Kосово Сцхwитз“, креативно и уметнички, али и јасно указујући европској и свјетској јавности на нацистички карактер и намкере тамошњих власти. Очевидно је да је дух српског народа несаломив, казао је он.

Kако је навео, државне власти Србије и Републике Српске не смију да посустану у афирмацији идентитета и изворне националне културе.

– Сјећате се, била је најављена Декларација о опстанку, као обећавајући пројекат. Дискутовало се о њој у јавности, али се више и не помиње… Ипак, на основу више показатеља, између осталог и отпора таблоидизацији, вулгаризацији и злоупотреби медија, мишљења сам да актуелни састав републичког Министарства културе заслужује наше повјерење и подршку, рекао је владика Иринеј.

Он је додао да искушења, жртве и страдања не престају.

–Народ страда на различите начине. Некад више, а некад мање. Данас је најугроженији на Kосову и Метохији, и сјеверно и јужно од Ибра. Сада су власти самопроглашене гротескне државице практично забраниле увоз хране, љекова и других елементарних ствари неопходних за живот, с тим што се забрана односи само на робу из централне Србије и на српски народ Kосова и Метохије, казао је владика Иринеј.

Он је увјерен да ће Србија наћи пута и начина да помогне свом народу на Kосмету.

–Постоји, додуше, стрепња да би Албанци могли поћи на још већу радикализацију, посебно с обзиром на скандалозно формирање њихове „војске”, опет по одобрењу Запада, уз гажење сваког права и морала. Али, сад и Србија има спремну војску. Државно руководство Србије јесте под притисцима, али није неодлучно по питању заштите народа. Нијесмо, хвала Богу, ни без пријатеља у свијету. И Шиптарима је, вјерујем, доста страдања и немам утисак да су Бог зна колико одушевљени егзибицијама својих дичних вођа. Стога сам, упркос свему, оптимиста, казао је владика Иринеј.

 

Борба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*