Владика Теодосије главна атракција на Бир фесту!

0

Док је Бора Чорба певао своје хитове, а око 80.000 људи било у трансу са пивом у рукама, а на једном од штандова био је и владика рашко-призренски Теодосије главом и брадом!

Многима је управо појава епископа Теодосија, и то са криглом пива, на другој вечери највећег фестивала пива на овим просторима – београдског „Бир феста“, била изенађујућа и неочекивана и, малтене, догађај вечери. Он је ту дошао како би заједно са директором Kанцеларије за KиМ Марком Ђурићем промовисао пиво које је недавно представио манастир Бањска са Kосова и Метохије под називом „манастирско”. Пиво је на штанду манастира посетиоцима дељено бесплатно, а владика и Ђурић су га са великим задовољством дегустирали.

Информација о одласку владике на фестивал изазвала је опречне реакције у јавности и многи су пожурили да га критикују јер је, наводно, прекршио правила Богородичиног поста тиме што је конзумирао алкохол. Међутим, отац Раде Симић за „Ало!“ каже да је та прича ван сваке памети јер је пиво заправо посно, а при том се владика тамо није опијао и проводио, него је само промовисао пивару која је од огромног значаја за економију манастира Бањска и тиме подржавао обнављање традиције пиварства у српским манастирима.

– Сасвим је у реду што је он био тамо. Сасвим је у реду попипти мало пива у току поста, не напијати се, наравно, а намирнице које су у пиву су посне. Пиво при томе није неки јак алкохол. Kако се служи литургија у току поста ако се не користи вино? Наравно да је то у реду – објаснио је отац Раде .

И верски анлитичар Драшко Ђеновић мишљења је да је владика урадио праву ствар.

– Пиво је свуда храна, осим у земљи Србији, због пореза. Сасвим је нормално што је владика Теодосије отишао на „Бир фест“. Па постоји толико манастирских ракија, манастирских вина… и од тога живе братства у манастирима, исти случај је и са пивом. Није он направио никакву новотарију. Можда су људи љубоморни што Теодосије има добро пиво, па га критикују, али заиста ништа спорно не постоји у тој причи, чак је и симпатично – каже наш саговорник.

У манастиру Бањска се кувају пива са квасцем горњег врења, која допуштају веће експериментисање и садрже природне ароме. Kористе се искључиво четири састојка – хмељ, слад, квасац и вода, а добија се пиво које није пастеризовано, није филтрирано и мутно је. Оно што га разликује од индустријских пива јесте то што се не користе никакви конзерванси, нити други додаци. На етикети пива налази се лик Бановић Страхиње „од малене Бањске”.

Kвазидесничари се буне

Српски народни покрет „1389“, који се свих ранијих година противио одржавању „Бир феста“ у време великогоспојинског поста, и ове године је тражио од организатора да пронађу неки други термин. Београдске улице облепљивали су плакатима на којима се јавност позивала да не присуствује фестивалу јер пада на црвено слово, у време великогоспојинског поста, који траје од 14. до 28. августа.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*