Владимир Ђукановић: Безбедносна култура

0

Време је да се стане на пут спекулисању у медијима и одливу информација из нашег сектора безбедности
Далеко од тога да сам стручњак за безбедност. Имао сам част да завршим Високу школу безбедности и одбране при нашој Војној академији, али то је све, уз читање литературе из безбедности и кривичног права, што је моје знање из те области. Неко ће рећи да је то довољно, али не слажем се с тим. Ипак, неке основе безбедносне културе сам колико-толико савладао, као правник доста сам читао о вођењу истраге, и морам да приметим да све ово што се код нас појављује у медијима једноставно не би смело да се појављује. Не због тога што би од јавности требало нешто тајити, већ зато што разне спекулације, непроверене информације, полуинформације и сличне ствари заиста могу да угрозе ток истраге и сасвим сигурно могу да изазову контраефекат са несагледивим последицама.

Зато би у том сегменту ваљало завести ред, јер све ово што се дешава последњих дана са безбедношћу председника Владе, а, како чујемо и његовим братом, не слути на добро. Добрим делом не слути на добро управо због разних информација које се волшебно појављују у медијима. Стварањем конфузије лансирањем шуме информација суштински се црта мета на самом премијеру, па и на његовом брату. Показали смо као друштво да нам је ниво безбедносне културе на најнижем могућем нивоу.

Недавно је директор британске MI-5, дајући први интервју у историји првог човека те агенције, изјавио да је британска служба спречила око 30 терористичких напада на територији те земље. Да ли је јавност ишта о томе знала? Није и нема потребе да зна. Службе раде свој посао, а, ако јавност има потребе нешто да зна, то је епилог како је терористичи напад спречен.

Такође, француски званичници објавили су како су пре прошлогодишњег терористичког акта у Паризу спречили чак десет сличних напада. Руски ФСБ годишње такође спречи неколико десетина напада. Слично је и са потенцијалним нападима на највише државне званичнике. Нема потребе да јавност сазнаје пикантерије и детаље, јер се тиме још више угрожава безбедност штићене личности. Нема потребе ни јавно говорити о томе да ли су службе затајиле или нису, јер то се решава на седницама надлежних органа које се баве том темом.

Нисам теретичар завере, али замислите само да су ово наоружање намерно подметнуле одређене стране службе које немају добре намере према нашим државним руководиоцима, посебно према премијеру. Кроз разне извештаје по медијима који су се појавили они могу да сазнају каква је реакција наших безбедносних органа, каква је контраобеваштајна заштита премијера, какво му је обезбеђење, којим трасама се креће, где борави итд. Све те податке на миру могу да прикупе, анализирају и свакако да до детаља испланирају жестоку невољу, рецимо и потенцијални атентант, која може да има несагледиве последице.

vucicjajinci11Време је да се стане на пут спекулисању у медијима и одливу информација из нашег сектора безбедности, укључујући све од МУП, БИА, па до војних служби. И, свакако, време је да се ради на едукацији грађана по питању подизања безбедносне културе.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*