Vladimir Đukanović: Bezbednosna kultura

0

Vreme je da se stane na put spekulisanju u medijima i odlivu informacija iz našeg sektora bezbednosti
Daleko od toga da sam stručnjak za bezbednost. Imao sam čast da završim Visoku školu bezbednosti i odbrane pri našoj Vojnoj akademiji, ali to je sve, uz čitanje literature iz bezbednosti i krivičnog prava, što je moje znanje iz te oblasti. Neko će reći da je to dovoljno, ali ne slažem se s tim. Ipak, neke osnove bezbednosne kulture sam koliko-toliko savladao, kao pravnik dosta sam čitao o vođenju istrage, i moram da primetim da sve ovo što se kod nas pojavljuje u medijima jednostavno ne bi smelo da se pojavljuje. Ne zbog toga što bi od javnosti trebalo nešto tajiti, već zato što razne spekulacije, neproverene informacije, poluinformacije i slične stvari zaista mogu da ugroze tok istrage i sasvim sigurno mogu da izazovu kontraefekat sa nesagledivim posledicama.

Zato bi u tom segmentu valjalo zavesti red, jer sve ovo što se dešava poslednjih dana sa bezbednošću predsednika Vlade, a, kako čujemo i njegovim bratom, ne sluti na dobro. Dobrim delom ne sluti na dobro upravo zbog raznih informacija koje se volšebno pojavljuju u medijima. Stvaranjem konfuzije lansiranjem šume informacija suštinski se crta meta na samom premijeru, pa i na njegovom bratu. Pokazali smo kao društvo da nam je nivo bezbednosne kulture na najnižem mogućem nivou.

Nedavno je direktor britanske MI-5, dajući prvi intervju u istoriji prvog čoveka te agencije, izjavio da je britanska služba sprečila oko 30 terorističkih napada na teritoriji te zemlje. Da li je javnost išta o tome znala? Nije i nema potrebe da zna. Službe rade svoj posao, a, ako javnost ima potrebe nešto da zna, to je epilog kako je terorističi napad sprečen.

Takođe, francuski zvaničnici objavili su kako su pre prošlogodišnjeg terorističkog akta u Parizu sprečili čak deset sličnih napada. Ruski FSB godišnje takođe spreči nekoliko desetina napada. Slično je i sa potencijalnim napadima na najviše državne zvaničnike. Nema potrebe da javnost saznaje pikanterije i detalje, jer se time još više ugrožava bezbednost štićene ličnosti. Nema potrebe ni javno govoriti o tome da li su službe zatajile ili nisu, jer to se rešava na sednicama nadležnih organa koje se bave tom temom.

Nisam teretičar zavere, ali zamislite samo da su ovo naoružanje namerno podmetnule određene strane službe koje nemaju dobre namere prema našim državnim rukovodiocima, posebno prema premijeru. Kroz razne izveštaje po medijima koji su se pojavili oni mogu da saznaju kakva je reakcija naših bezbednosnih organa, kakva je kontraobevaštajna zaštita premijera, kakvo mu je obezbeđenje, kojim trasama se kreće, gde boravi itd. Sve te podatke na miru mogu da prikupe, analiziraju i svakako da do detalja isplaniraju žestoku nevolju, recimo i potencijalni atentant, koja može da ima nesagledive posledice.

vucicjajinci11Vreme je da se stane na put spekulisanju u medijima i odlivu informacija iz našeg sektora bezbednosti, uključujući sve od MUP, BIA, pa do vojnih službi. I, svakako, vreme je da se radi na edukaciji građana po pitanju podizanja bezbednosne kulture.

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*