Владимир Ђукановић: Победа народа у Америци

0

Нико боље није победу Доналда Трампа дефинисао до Виктор Орбан рекавши: то је сјајна вест, демократија је још увек жива.

Немам намеру да Трампа кујем у звезде. На крају крајева, појма немамо каква ће заиста бити његова политика, јер опрез нам налаже да оно што се изнесе у кампањи неретко се изјалови када победите. Ипак, чињеница да је Трамп кандидовао потпуно другачију политику од оне коју су заступали представници тзв. америчке елите, небитно да ли су били део естаблишмента демократа или републиканаца, довољно говори шта је заправо народ у САД желео.

Трампова победа је победа народа и победа истинске демократије, која је оперисана од наметања ставова о погледу на живот путем мејнстрим медија, лажних аналитичара, финансијских злочинаца, банкара, представника ратне индустрије, владара из сенке и остале болументе која хара целим светом. Трамп је свима њима бацио рукавицу и победио је чак и без подршке своје странке. За њега је гласао обичан човек, који се осећа обесправљеним и који не жели да прихвати наметнути живот у тзв. условној слободи, већ жели да се нешто пита.

Трамп је живи доказ да медији и лажни аналитичари не могу више да утичу на свест обичног човека. Током кампање разапињан је горе него разбојник, осмишљаване су му афере да је силоватељ, да напаствује жене, да је нациста, али ипак све то није помогло. Победила је његова храброст да се јуначки супротстави досадашњем начину живота Американаца наметнутог од тзв. елите са Волстрита.

Успео је да охрабри обичног човека да је важан, да се пита, да има свој идентитет и да је чврста вера у победу истинска шанса. Његова посвећеност на овим изборима била је задивљујућа. Сам против свих, остресао је креаторе светске политике и показао им да лаж не може увек да се исплати, те да једног дана свакој лажи неминовно дође крај. Таман и да ништа не уради током свог председничког мандата, он је својом победом већ довољно урадио показавши да народ може да победи олигархију.

Зато сам сагласан са Путиновом изјавом да је Трампова победа шанса за неки лепши и бољи свет. Да ли ће га заиста бити, од самог Трампа доста зависи.

На крају, не могу да а да не коментаришем домаће лизаче задњица, који су похрлили у Kраун плазу да „гласају“ за Хилари Kлинтон и да се на тај начин додворе америчком амбасадору. Морам да напишем и нешто о нашим аналитичарима и тзв. експертима за међународну политику који су обишли све могуће медије, од писаних до штампаних, како би нам доказали да ће Хилари Kлинтон да победи. Сви сте ви, господо, потрошна роба, слична тоалет папиру. Радите на жетон, слично џубоксу. Само се питам сада шта ћете да радите када се прекине убацивање пара у тај џубокс? Kада не буде више донација до бесвести и када се славина заврне. Чему ћете и коме да служите? Заправо, да ли ће вас макар мало бити срамота колико сте лагали да би нас убедили како је сјајно за Србију да победи особа која је бодрила свим силама свог мужа да нас сравни са земљом и која је истакла да је независност Kосова породично питање Kлинтонових?

Образ, шта то беше?

 

 

 

Стандард

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*