Владимир Ђукановић: Рат Нато са Русијом прво ће се водити у медијима, чак и српским

0

Шта су показали одјеци јесењег заседања Парламентарне скупштине НАТО у Букурешту

Уколико би Србија себично гледала само своје интересе – што у суштини и јесте доминантно понашање у спољнополитичким односима – могли бисмо заиста да будемо веома задовољни управо завршеним јесењим заседањем Парламентарне скупштине НАТО у Букурешту. Најпре зато што као Балкан нисмо уопште у фокусу, што може да нас чини спокојним, а потом и зато што је резолуција, коју је писао британски посланик Ричард Бенион, бар што се Србије тиче, у потпуности исправљена у односу на оно што је пролетос у Тбилисију првобитно замишљено да пише.

Као шлаг на торту, у тих 15 минута, колико је трајала расправа о „Западном Балкану“, у тој резолуцији само је Србија похваљена, док су све остале државе претрпеле критику за слабост институција и недовољно ангажовање у успостављању демократије и владавине права. Што би се рекло, за нас пуна капа. Нити нас терају да идемо ка НАТО нити нас присиљавају на било шта. Напротив, због тога што су нас оценили као поуздане партнере у смислу да оно што се с нама договоре буде и испуњено, њима је сасвим довољно.

А ни нама није потребно више. О томе да ли ће Македонија и Босна и Херцеговина ићи ка НАТО и на који начин ће се то догодити, о томе ће се тек водити политичке битке и расправе, а ми би већ сад требало да се припремимо за то како да се поставимо у свим солуцијама.

СВЕ ВЕЋА ОПСЕСИЈА РУСИЈОМ
Оно што би могло да забрине не само нас већ читаву Европу, па и свет, је чињеница да опсесија Руском Федерацијом све више узима маха. Додуше, ниво острашћености антируске реторике је значајно опао. Остао је само изражен код представника земаља бившег СССР, затим скандинавских земаља, код Британаца и једним делом у делегацији САД. Парламентарци земаља Западне, Централне, Јужне и Југоисточне Европе, антируску реторику апсолутно не практикују.

Али, упркос тој чињеници, готово 80 одсто заседања и говора било је посвећено Русији. На моје изненађење, врло мало је помињан проблем око Северне Кореје, о проблемима са Кином се готово ништа није чуло, па су чак Авганистан и тамошња позиција НАТО били доминантнији у дискусијама од потенцијалног сукоба са Ким Џонг Уном. Да не говорим о томе да је чак и Трамп трпео критике за то што је преко Твитера оштар према Северној Кореји, уз став да је пре било какве оштре реторике неопходно да се проба дипломатијом са Ким Џонг Уном.

natobaltikЕлем, опсесија Руском Федерацијом је до те мере изражена да је НАТО отворио чак три нова обавештајна центра за одбрану од хибридног рата, који, бар према оном што тврде челници НАТО, Кремљ води против њих. Према речима Јенса Столтенберга, НАТО ће се убудуће базирати на изградњи инфраструктуре за одбрану, како од твитова, тако и од текнова. С тим у вези, обављена је и прва војна вежба, којој и сам Столтенберг недавно присуствовао и на којој су показани капацитети НАТО за одбрану од хибридног рата.

НАЈВЕЋИ РУСКИ ГРЕХ ЈЕ МЕДИЈСКИ (!?)
НАТО ће очигледно кренути у жесток обрачун са свим медијима за које се посумња да раде за руску пропаганду, што се некако дало закључити из говора Паола Алија, председавајућег Парламентарне скупштине НАТО, који је нагласио да поред свих „грехова“ које је Русија направила према Украјини, тзв. кршењу споразума из Минска и наводне окупације Грузије, има још један – медијски утицај на територији земаља чланица НАТО.

Занимљиво је да челници НАТО истински верују да Русија против њих проводи пропаганду, а да су они у проблему зато што то не раде, већ покушавају да истином иду кроз медије. Како би та „истина“ дошла до потребне публике, очигледно је неопходно да спутају руску „пропаганду“. Отуд, уместо на некаквом бојном пољу, очекујте у блиској будућности заиста жесток медијски и информациони окршај великих сила на простору Европе, што ће се дефинитивно осетити и у Србији.

Занимљиво је да је Столтенберг покушао да умирујућим порукама ипак нагласи да НАТО не жели нови хладни рат са Русијом, већ да хоће дијалог. То је, међутим, учинио на врло лукав начин. Наиме, он је нагласио да ће НАТО наставити да позива Русију да не крши међународно право, посебно у вези са Кримом и Грузијом, те да покуша да води предвидљиву и транспарентну политику као НАТО. То значи, према њему, да Русија прекине са гомилањем трупа и непредвиђеним војним вежбама – веровали или не – на границама НАТО!

Значи, то што је НАТО дошао на руске границе је сасвим уреду, али, ако Русија предузме војне вежбе на својој територији, то је проблем, јер то ради на границама НАТО. Врло лукаво са његове стране, али опет добро је да су остала отворена врата за дијалог. У сваком случају, то је дефинитивно боље него да нема никакве шансе за разговоре.

natolitvanijaСве у свему, кад се све сабере, заседање је, поред сувопарних и досадних говора,  ипак успело да покаже у ком правцу ће се НАТО убудуће кретати. Медији, друштвене мреже и портали дефинитивно ће постати простор у коме ће се водити најжешћи сукоб између НАТО и Руске Федерације. Осетиће то и Србија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*