Владимир Гоати: Председничко место није за Вука Јеремића

Владимир Гоати о евентуалном спајању избора на пролеће и шансама кандидата да дођу на позицију шефа државе

0

ПАРЛАМЕНТАРНИ избори су били релативно скоро и зато не би било добро да се нови одрже следеће године, заједно са председничким. Осим што не постоји објективан разлог за тај сценарио, трошак за народ је исувише велики.

На ово, за “Новости”, указује председник Транспарентности Србија и политички аналитичар Владимир Гоати.

* Да ли би нови парламентарни избори донели више стабилности у држави?

– Нема апсолутно ниједног разлога да се организује ново гласање за парламент. У околним земљама су коалиционе владе са странкама које се свађају и подмећу једна другој. То јесте разлог за расписивање избора, а овде тога нема. Универзална је заблуда да више избора значи више демократије.

* Да ли би се значајније променио однос снага у парламенту уколико се, ипак, буде гласало?

– Не може се ништа значајније променити. Вучић је од избора добио још нових људи и нових одбора и он може да изађе само као јачи из следећих парламентарних избора.

* Као мотив за “двоструко” гласање помиње се помоћ која би у том случају стигла кандидату СНС, конкретно Николићу?

– Не желим да се упуштам у спекулисање да би парламентарни избори били расписани како би Николић освојио још један мандат, мада је то једно од тумачења.

* Видите ли неког кандидата који би могао да парира адуту напредњака?

– Не видим. Можда омбудсман Саша Јанковић, али он нема инфраструктуру иза себе и за ово кратко време до гласања то неће моћи да обезбеди. А ове посвађане странчице неће му пружити потребну подршку.

* Какве би биле шансе Вука Јеремића?

– Јеремић је био превише експониран током гласања за кандидата за генералног секретара УН. Мислим да је он у тим годинама да би пре требало да буде на неком “радном месту”, а не на некој церемонијалној позиција каква је председничка.

* Може ли опозиција да се консолидује до избора и да постигне договор о једном кандидату?

– Опозиција нема начина да се консолидује. Потребне су бар две-три године да би стала на ноге. Опозиционе странке су, у односу на владајућу, веома мале и патуљасте, а њихови лидери посвађани због амбиција и сујета. Зато не верујем да могу да се договоре о једном кандидату.

ИЗВРШНА ВЛАСТ СЕ НЕ ДЕЛИ

* МОЖЕ ли после избора да се поново догоди кохабитација?

– Та наводна опасност од кохабитације уопште не постоји. Код нас председник има само церемонијалну функцију, дакле, нема дељења извршне власте. Председник не може ништа да нареди, нити може да смета Влади.

Д. СТЕВАНОВИЋ, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*