Vladimir Goati: Predsedničko mesto nije za Vuka Jeremića

Vladimir Goati o eventualnom spajanju izbora na proleće i šansama kandidata da dođu na poziciju šefa države

0

PARLAMENTARNI izbori su bili relativno skoro i zato ne bi bilo dobro da se novi održe sledeće godine, zajedno sa predsedničkim. Osim što ne postoji objektivan razlog za taj scenario, trošak za narod je isuviše veliki.

Na ovo, za “Novosti”, ukazuje predsednik Transparentnosti Srbija i politički analitičar Vladimir Goati.

* Da li bi novi parlamentarni izbori doneli više stabilnosti u državi?

– Nema apsolutno nijednog razloga da se organizuje novo glasanje za parlament. U okolnim zemljama su koalicione vlade sa strankama koje se svađaju i podmeću jedna drugoj. To jeste razlog za raspisivanje izbora, a ovde toga nema. Univerzalna je zabluda da više izbora znači više demokratije.

* Da li bi se značajnije promenio odnos snaga u parlamentu ukoliko se, ipak, bude glasalo?

– Ne može se ništa značajnije promeniti. Vučić je od izbora dobio još novih ljudi i novih odbora i on može da izađe samo kao jači iz sledećih parlamentarnih izbora.

* Kao motiv za “dvostruko” glasanje pominje se pomoć koja bi u tom slučaju stigla kandidatu SNS, konkretno Nikoliću?

– Ne želim da se upuštam u spekulisanje da bi parlamentarni izbori bili raspisani kako bi Nikolić osvojio još jedan mandat, mada je to jedno od tumačenja.

* Vidite li nekog kandidata koji bi mogao da parira adutu naprednjaka?

– Ne vidim. Možda ombudsman Saša Janković, ali on nema infrastrukturu iza sebe i za ovo kratko vreme do glasanja to neće moći da obezbedi. A ove posvađane strančice neće mu pružiti potrebnu podršku.

* Kakve bi bile šanse Vuka Jeremića?

– Jeremić je bio previše eksponiran tokom glasanja za kandidata za generalnog sekretara UN. Mislim da je on u tim godinama da bi pre trebalo da bude na nekom “radnom mestu”, a ne na nekoj ceremonijalnoj pozicija kakva je predsednička.

* Može li opozicija da se konsoliduje do izbora i da postigne dogovor o jednom kandidatu?

– Opozicija nema načina da se konsoliduje. Potrebne su bar dve-tri godine da bi stala na noge. Opozicione stranke su, u odnosu na vladajuću, veoma male i patuljaste, a njihovi lideri posvađani zbog ambicija i sujeta. Zato ne verujem da mogu da se dogovore o jednom kandidatu.

IZVRŠNA VLAST SE NE DELI

* MOŽE li posle izbora da se ponovo dogodi kohabitacija?

– Ta navodna opasnost od kohabitacije uopšte ne postoji. Kod nas predsednik ima samo ceremonijalnu funkciju, dakle, nema deljenja izvršne vlaste. Predsednik ne može ništa da naredi, niti može da smeta Vladi.

D. STEVANOVIĆ, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*