Vladimir MILANOVIĆ: Rusija ojačala Vojsku Srbije

0

Prema Vojnoj doktrini Ruske Federacije (usvojenoj 24. decembra ukazom Predsednika RF Pr-2976) Rusija ostvaruje saradnju u vojno-političkoj i vojno-tehničkoj sferi sa državama koje izražavaju spremnost za ovakvu saradnju u cilju unapređenja nacionalne i međunarodne bezbednosti.

Republika Srbija u skladu sa sopstvenim opredeljenjem da bude vojnoneutralna ostvaruje raznovrsne oblike saradnje u bezbednosnoj sferi sa pojedinim državama članicama NATO i EU, Ruskom Federacijom, Kinom i nekim drugim ‘vanblokovskim’ državama.

Vojno-tehnička saradnja između Ruske Federacije i Republike Srbije je poslednjih par godina vidno unapređena sa tendencijom daljeg jačanja i unapređivanja. Navedeno potvrđuje nekoliko potpisanih međudržavnih ugovora. Početak unapređivanja ove saradnje predstavlja međudržavni ugovor potpisan 11.novembra 2013.godine. Reč je o sporazumu o vojnoj saradnji koji su potpisali general armije i ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu i predstvanici Ministarstva odbrane Republike Srbije. Tim krovnim sporazumom je obnovljena saradnja koja je više od dvanaest godina bila u specifičnom statusu hibernacije. Sporazum je predvideo odleđivanje saradnje koja je postigla izuzetne istorijske rezultate, od presudnog značaja za opstanak srpskih zemalja. Najvažniji sporazum međudržavne vojne saradnje Rusije i Srbije je potpisan tačno godinu dana kasnije, prilikom posete Beogradu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, oktobra 2014., povodom obeležavanja 70. godina oslobođenja srpske i jugoslovenske prestonice od nacističke okupacije. Vojno-tehnički sporazum između Vlade Ruske federacije i Vlade Republike Srbije potpisan je 16. oktobra 2014. godine, u prisustvu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Sporazum su potpisali, ispred Vlade RF direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Fomin, a ispred Vlade RS ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić.

Vojno-tehnički sporazum je postao osnov buduće saradnje koja predviđa modernizaciju Vojske Srbije, nabavku opreme i rezervnih delova. Pored toga, predviđeno je da se vojna saradnja proširuje i na vojno-obrazovnu, vojno-medicinsku i vojno-tehničku saradnju. Najznačajniji efekat najavljene saradnje jeste pokretanje srpske namenske proizvodnje, budućeg pokretača reindustrijalizacije Srbije. Realizacijom ovog sporazuma bitno je unapređena odbrambena moć Srbije, a kvalitetnom vojnom saradnjom sa Ruskom Federacijom krajem 2016. i početkom 2017. godine ostvaruje se operativno jačanje vojno-odbrambene sfere naše zemlje. Na to, između ostalog, praktično ukazuje broj i vrsta doniranih borbenih sredstava od strane Ruske Federacije Republici Srbiji – RF je donirala eskadrilu od šest borbenih aviona tipa MiG-29, čijim će se remontom i uključivanjem u sastav Vojske Srbije moć RV i PVO VS bitno osnažiti. Pored toga, Kopnena vojska Vojske Srbije će biti pojačana sa 30 tenkova T-72S i 30 borbenih oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2, uz veću količinu topovskih cevi. Ovakva konkretna pomoć dodatno je upotpunjena januara meseca 2017. godine od strane Republike Belorusije, članice Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB), donacijom osam vazduhoplova MiG-29 i PVO sistema “BUK“- starijeg brata čuvenog sistema S-300. Realno je pretpostaviti da će u narednom periodu vojno-politička i vojno-tehnička saradnja između članica ODKB i Srbije biti još sadržajnija i uspešnija.

Važnost posignute vojno-političke i vojno-tehničke saradnje između Ruske Federacije i Republike Srbije je ogromna i višestruko korisna kako za održavanje i jačanje nacionalne bezbednosti Srbije tako i za regionalnu stabilnost. To zbog toga što se, iako spoljnu politiku RS karakteriše dosledno poštovanje Povelje OUN i međunaorodnog prava, mnogi činioci u okruženju Srbije konstantno ponašaju provokativno i preteći. Takvo ponašanje naročito drsko demonstriraju protiv Srba u regionu i time upućuju nedvosmislenu pretnju matici – Republici Srbiji. Podsetimo se da su pojedini bošnjački ekstremisti prošle (2016.) godine povodom referenduma o Danu Republike Srpske otvoreno pretili da će “u roku od samo nekoliko dana vojno umarširati u Banja Luku i time uništiti Republiku Srpsku“. Takođe, nedavno “ateriranje“ specijalne jedinice ROSU lažne države “Kosovo“ na sever Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija predstavlja direktnu i otvorenu provokaciju Republici Srbiji. Još je izraženija pretnja Srbiji od strane Prištine i njenih inostranih sponzora sistematskim pripremama i najavom formiranja tzv. Vojske Kosova, uprkos činjenici da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti OUN zabranjuje formiranje oružanih snaga na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Imajući u vidu odmeren stav Srbije da neće dozvoliti bilo kome da ugrožava (ubija i proteruje) Srbe u regionu, kako je to činjeno u bliskoj prošlosti, može se preciznije shvatiti cilj i značaj aktuelne i prespektivne vojno-političke i vojno-tehnike saradnje između Srbije i Rusije. Suština ove saradnje je u postizanju takvog nivoa sposobnosti odbrambenog sistema Srbije koji će odvraćati lakomislene balkanske i vanbalkanske činioce od eventualne namere da vojno ugroze Republiku Srbiju ali i Srbe u regionu. Ovo, pored ostalog i zato što, iako Srbija ostvaruje vojnu saradnju sa pojedinim članicama NATO, jeste reč o državama koje otvoreno zastuapaju stranu srpskih neprijatelja (priznanjem takozvane države “Kosovo“ i otvorenim delovanjem radi uništenja Republike Srpske – sve pod maskom “unitarne Bosne i Hercegovine“). Najzad svedoci smo da se Republici Srbiji na takozvanom evropskom putu (priključenje Evropskoj Uniji) konstantno pooštravaju kriterijumi (nagovešten je zahtev neminovnog priznanja tzv. države “Kosovo“ na putu ka EU) pa je sasvim logično zapitati se kakva je svrha postojeće vojne saradnje Srbije sa pojedinim članicama NATO (i EU). U stvari, postavlja se pitanje koliko je razumno i opravdano pretpostavljati i održavati moguću saradnju sa državama koje su se takmičile i takmiče u bezobzirnom ugrožavanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije priznavanjem lažne države “Kosovo“, kao jednom od faza neprekidne i konstatne agrsije protiv naše zemlje. U tom kontekstu treba posmatrati “prijateljske“ – od strane zapadnih država sugestije Srbiji da obustavi vojno-političku i vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom, najznačajnijim inostranim partnerom koji nedvosmisleno poštuje suverenitet Srbije. 

FSKSRB

POSTAVI ODGOVOR

*