Владислав Ђорђевић: ФЕМИНИЗАМ И ПРОСТИТУЦИЈА

0

Став феминисткиња о проституцији је привидно контрадикотран. С једне стране, многе жене на врху феминистичке хијерахије су лезбијке, па сваки сексуални контакт између мушкарца и жене проглашавају „насиљем” над женама. Један оде њих је Кертин Макинон (Catharine MacKinnon). Те феминисткиње бучно протестују против проституције. То су за њих видови мушке „експлоатације” и „тлачња” жена. По том дискурсу, жене проститутке су невине жртве, а мушкарци клијенти злочинци. У неким срединама мушкарци се кажњавају због секса са проституткама. Али питање је колико се саме проститутске слажу са оваквим феминистичким ставом. Сигурно нису много срећне због њега, јер им квари „бизнис”.

С друге стране, многе феминисткиње схватају оно што знају и многе жене, а то је да је секс моћно оруђе у рукама жена. Стога оне не само да не заговарају кажњавање мушкараца за коришћење услуга проститутки, него заправо жене подстичу на промискуитет као вид не само задовољства, него и манупилације и зараде. Тако имамо парадоксалну ситуацију. Водеће феминисткиње – а то су лезбијке – противе се проституцији као виду женског тлачења, а многе феминистичке организације жене постичу на секс као вид манипулације и освајања моћи. Спавајте с било ким, ако од тога имате задовољство или корист, или једно и друго.

Дакле, став феминисткиња према проституцији је само привидно контрадикторан. По феминизму, мушкарац је увек кривац или онај кога треба искористити, а жена је увек невина жртва или она која треба да извуче што више користи за себе. Различите су феминистичке стратегије, али је основи циљ увек исти: подвластити мушкарца и учинити га послушним женским робом.

Извор: ФБ профил

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*