Владивосток најзначајнија поморска лука или нешто више…

0

На данашњи дан 1860. године Руси су основали град Владивосток на обали Амурског залива, који је касније постао најзначајнија руска/совјетска лука ~ поморска и ваздушна база на Далеком истоку.

Историја
Територија данашњег Владивостока је била део древних корејских краљевина, Монголског и Kинеског царства. Руски морнари истражили су ово подручје 1850. године. Русија је добила овај регион Уговором из Ајгуна 1858. У то време ту су постојала кинеска и манџурска рибарска села. Велики губернатор Николај Муравјов-Амурски је 1859. основао поморску тврђаву и назвао је Владивосток. Године 1871. отворена је телеграфска линија до Шангаја и Нагасакија, а исте године је овде премештена трговачка лука из Николајевска на Амуру. Владивосток је добио статус града 22. априла 1880. Године 1888. Владивосток постаје административни центар Приморске области.

Град је добио на значају завршетком Трансибирске железнице 1905. која је повезала руски Далеки исток са Москвом и Европом. Стране силе су искрцале своје снаге у Владивостоку за време бољшевичке револуције у Русији, интервенишући на страни белоармејаца. Црвеноармејци су заузели град 25. октобра 1922, што је означило крај Руског грађанског рата.

Kао главна поморска база Совјетске пацифичке флоте, град је у оба СССР био затворен за странце. Ово ограничење је уклоњено 1992. Данас је жив и атрактиван град са импресивном луком. У Владивостоку ће се 2012. одржати 24. самит АПЕK. Због овог догађаја у току су велики радови на инфраструктури града.

Викепедија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*