Владо Георгиев: Избори су били нефер и тачка (ВИДЕО)

Музичар Владо Георгиев изјавио је за Н1 да неће бити политичи активан у покрету Саше Јанковића, али да ће у недељу, 21. маја, радо доћи на оснивачку скупштину да подржи оснивање те организације. Георгиев каже да не жали због подршке Јанковићу на председничким изборима и да би све опет исто учинио.

0

Познати музичар каже да не би рекао да се укључио у политику, већ да се пробудио из свакодневице која је, по његовом мишљењу, постала катастрофална.

„Ометати људе у раду, у стваралаштву, у било ком сегменту нечијег рада је, по мени, недоупстиво и неприхвалтјиво. Мени се то десило, и онда сам пустио уже и рекао: ‘Сада ћу да кажем шта мислим!’. Није лоше да људи кажу шта мисле“, објаснио је Георгиев.

Каже и да се, док је гледао снимак глумца Роберта де Нира у којем говори да би радо ударио Доналда Трампа шаком у главу, питао шта је то потребно човеку који је снимио 300 добрих филмова, али да је убрзо схватио шта некога може да изведе из такта ако се бави својим послом.

„Све је почело тако што сам лајковао један твит Саше Јанковића, и након тога је очигледно неко из локалне власти у Смедереву одлучио да ми откаже концерт. Све ме је уверило да је то из политичких разлога“, тврди Георгиев.

Коментаришући изјаву премијера Александра Вучића дату током кампање, да нико није забранио концерт у Смедереву, те да се, када је Георгиев наступао на тргу у том граду, окупило 970 људи, саговорник Н1 је рекао да “уколико треба испунути жељу премијеру или председнику“ има снимак на којем се види и 9.700 људи.

На подсећање да је тада Вучићу поручио да ће му одговорити преко адвоката, Георгиев одгавара да је то рекао у афекту. “То је било у афекту. То је било бесмислено и брутално, као и многе флоскуле председника и премијера, али ја се људим пет минута, после пет минута ме пусти”, поручује Георгиев.

Каже да се и после свега не каје због подршке Јанковићу на председничким изборима.

„Да је Јанковић добио један одсто, опет бих био поносан на ово што сам урадио. Сви који су подржали тај апел и то на шта се све време скретала пажња – да профункционишу институције и држава – тешко би ми неко објаснио да су Никола Којо, Никола Ђуричко, Драган Великић будале. Да је добио један одсто, био бих поносан што сам са том екипом“, каже Георгиев.

Забрањен наступ на отварању тржног центра

Поручује и да је увек опозиција и да ће и када опозиција дође на власт, опет бити опозиција. “Не сарађујем са овом влашћу, радим неку другу врсту музике (…) Погледајте колико људи подржава актуелну власт и стално свирају и певају, ја то ретко радим, али када радим, радим то поштено (…) Не заборавите да је ово најплодније тле где најбоље успева опортунизам и тако је овде годинама”, навео је он.

Георгиев каже и да је у априлу требало да пева на отварању једног тржног центра, али да је добио инкогнито мејл где му је речено да је са одређене адресе стигла порука да он не сме да наступа на отварању, да би тржни центар добио неопходне дозволе за рад. „Реако сам им: ‘Видимо се кад ово буде слободна земља’. Свирао је мој колега неки. Очигледно неко ко не смета“, наводи Георгиев.

Додаје и да су притисак и цензура у Србији огромни, да се некима отказују представе, некима филмови, а некима концерти, док “неки други раде шта хоће и буквално су изузети из закона”.

Подршка сваком протесту

Георгиев каже и да је подржао протесте “Против диктатуре” јер подржава сваки протест. “Када би неко против мене протестовао рекао бих: ‘Браво!’, јер би помогао да будем бољи”, каже он и оцењује да су људи који су учествовали у протестима желили да кажу да избори нису били фер.

„Избори су били нефер и тачка. Остале партије нису имале простор, биле су шиканиране по националним медијима, актуелна власт је масакрирала са кампањом, да не причамо о умотавнају новина! Ти штампани медији показали су колико су танки, јадни, бедни и спремни на корупцију. Ако иза вас стоји страна фирма, Рингишпил је зовем (Рингијер Аксел Шпрингер), како могу својих шест дневних новина да умотају у ‘АВ’? За које новце? Постоји ли кодекс, да кажу: ‘Ми то нисмо урадили ни Ангели Меркел у Немачкој’, али Србија је земља дембелија“, констатује Георгиев.

Каже и да нема утисак да је тиме што је подржао Демократски фронт на изборима у Херцег Новом стао иза истих људи које у Црној Гори подржава Вучић. Подсећа да се Демократски фронт састоји од више партија, и да то што се један од лидера једне од партија – Андрија Мандић – састајао са Вучићем, не значи ништа.

Ако вам се сервирају помије, јешћете помије

На питање шта мисли о доминантном културном моделу у Србији, Георгиев је узвратио питањем да ли ико мисли да је у Србији доминантан културни модел? Култура је, како каже, врло скрајнута и врло изостала.

„Овде је мејнстрим ријалити, овде је информатива сведена по кључу и неопходне су велике промене“, оценио је он.

На подсећање да су ријалитији ипак најгледанији, а таблоиди најчитанији у земљи, Георгиев одговара анегдотом о кинеском затвору.

„У кинеском затвору добијаш помије данима и ти их одбијаш, али када крећеш да умиреш од глади, једеш помије као да су најбоље на свету. Питање је шта се сервира. Ако ти сервира лоше, лоше ћеш појести, ако ти се сервира добро, добро ћеш појести“, сликовито је објаснио он.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*