Владу Македоније чиниће углавном Шиптари!

0

Шиптарски исламисти кроје владу лидера Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорана Заева.

Албанска исламистичка партија Беса, коалициони партнер Заева, у замену за подршку новој влади тражи да има исти број министара као и већа албанска партија у коалицији, Демократска унија за интеграције (ДУИ). Уколико Заев пристане на те уцене, влада у Скопљу имаће више шиптарских него македонских министара.

Шах-мат позиција

Наиме, Заев, који је освојио 49 мандата на изборима у децембру, направио је коалицију са три албанске партије и тако оформио већину од 67 посланика у скупштини са 120 места. У коалицији је највећа албанска странка у Македонији ДУИ Алија Ахметија, иначе оснивача терористичке Ослободилачке војске Kосова (ОВK), која има десет места у парламенту. Ту су и Беса Билала Kасамија са пет посланика и Алијанса за Албанце Зијадина Селе са три мандата.

Међутим, у понедељак на конститутивној седници Собрања испоставило се да заправо све зависи од Бесе. Заев је на захтев Ахметија предложио терористу ОВK Талата Џаферија, сада посланика ДУИ, за председника парламента, али је Беса одбила да подржи тај предлог.

Да би гласала за Џаферија за председника Собрања, Беса тражи да има исти број министара у влади као и ДУИ, а притом жели да то не буду мање значајни ресори.

– Током викенда имали смо разговоре са Заевом и представницима СДСМ. Чекамо одговор. Заев мора да обезбеди гаранције да ће спровести нашу изборну платформу и праведну расподелу власти. Тражимо једнак број министара, заменика министара, државних секретара и директорских позиција у јавним предузећима као и ДУИ. Осим тога то морају бити ресори једнаке тежине. Без тих гаранција нећемо подржати Џаферија за председника парламента и нећемо дати подршку Заевљевој влади – рекао је неименовани високи функционер Бесе за македонску „Републику“.

Kако тај лист оцењује, са захтевима Бесе Заев је заглибио дубоко у коалициону кризу. Осим што је пристао на такозвану Тиранску платформу, која подразумева изједначавање албанског са македонским језиком на територији целе земље, увођење двојезичних новчаница и промену државних симбола, он пристаје да комплетну власт препусти Шиптарима.

– Цена услуге коју су му учинили Албанци вртоглаво расте, тако да је доведен у шах-мат позицију. Да би испунио договор са Ахметијем, од ког му зависи 10 гласова, и са којим нема већину у парламенту, Заев мора да удовољи и Беси, уз коју чврсто стоји и Алијанса за Албанце. Ако то учини, у влади Македоније биће више албанских министара него македонских из његове партије СДСМ – наводи „Република“.

Ердоган их финансира

Уцене Бесе биле су и разлог зашто је СДСМ у понедељак на седници скупштине доставио само 20 потписа подршке терористи ОВK Џаферију за председника скупштине, од укупно 67, колико би требало да има са коалиционим партнерима.

Џаферија је подржало десет посланика ДУИ, странке чији је он члан. Бесиних пет посланика није дало подршку, као ни три из Алијансе за Албанце. Џаферија нису подржали чак ни сви посланици СДСМ јер знају да ће остати без позиција ако Заев пристане на уцене исламистичке Бесе – објашњавају македонски аналитичари.

Иначе, Беса је једна од најмлађих партија у Македонији. Настала је у новембру 2014, па је за све било велико изненађење то што је на изборима добила пет места и постала друга по величини албанска партија у земљи.

Основали су је припадници разних невладиних организација (НВО), које називају албанском интелектуалном елитом. Ипак, она има изражен исламистички карактер. Између осталог, на листи на изборима били су и кандидати из некадашњег исламистичког Националног демократског препорода (НДП), који је 2011. имао два посланика у парламенту. Осим тога, један од предизборних слогана им је био „Ако верујеш у Бога, гласај за нас“.

Беса има и веома блиске везе са Партијом правде и развоја (АKП) турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, а верује се да паре добија директно од режима у Анкари и Саудијске Арабије, познате по финансирању терориста.

Груевски: Решење су нови избори

Бивши премијер Никола Груевски, чија је странка ВМРО-ДПМНЕ добила највише гласова на изборима и 51 мандат у Собрању, сматра да би грађани поново требало да изађу на гласање.

– Остајемо при захтеву да се поново организују избори. Заев нека представи грађанима шта пише у „Тиранској платформи“, коју је прихватио, па ћемо видети колико ће гласова добити – навео је Груевски.

Он је додао да постоји и могућност да ВМРО-ДПМНЕ подржи мањинску владу СДСМ уколико се Заев одрекне „Тиранске платформе“ и свих осталих албанских захтева.

Од терористе ОВK ће тражити мандат

Шиптарска марионета Зоран Заев, којем председник Македоније Ђорђе Иванов одбија да повери мандат за састав владе, намерава да постави терористу ОВK Талата Џаферија за председника скупштине како би од њега затражио мандат.

– Заев мисли да ће његова влада добити легитимитет од Џаферија, будући да он, према уставу, мења председника државе – наводе аналитичари.

Уколико Заев на крају успе да постави Џаферија за председника Собрања, он ће бити први Албанац на тој позицији од осамостаљења Македоније од Југославије 1991. Осим тога, на веома важној функцији у држави наћи ће се човек који је као припадник ОВK био осумњичен за умешаност у најгори масакр у новијој историји Македоније. Његова улога у зверском убиству осморице и рањавању шесторице македонских специјалаца код Тетова 28. априла 2001, током рата између македонских снага и шиптарских терориста, још није расветљена.

 

 

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*