VLAST U PANICI: RIK dala Belom rok 48 sati da ponovo skupi 10000 potpisa!

0

Republička izborna komisija sačinila je na večerašnjoj sednici predlog da Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli najkasnije za 48 sati prikupi 10.000 potpisa za predsedničku kandidaturu, budući da je utvrđeno da oni koji su sinoć predati nisu validni.

Da bi ovaj predlog bio obavezan, on mora da bude izglasan na sednici RIK. Međutim, na zasedanju koje je počelo oko 17.30 sati nisu se pojavili članovi RIK koji su istovremeno članovi SNS.

C6z-Zb9WgAIiTCy

Ranije danas, član RIK-a Miloš Pavlović na svom tviter profilu objavio je da će Belom za kandidaturu nedostajati sigurno 35 potpisa, za koje je već utvrđeno da su neispravni. Pavlović je napisao da 9.965 izjava prošlo i poslato na proveru u Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kako nam je ranije rečeno u RIK-u, Ministarstvo treba da utvrdi da li su potpisinici njegove kandidature upisani u birački spisak i da li su podržali kandidaturu još nekog kandidata za predsednika.

– Spisak je poslat u Ministarstvo, koje će utvrditi da li u tim slučajevima postoje nedostatci, a RIK čeka povratni izveštaj – navode u RIK-u.

Naime, umesto naziva Grupa građana „Beli – samo jako“, u izjavama potpisnika ne navodi se „grupa građana“, što je veliki problem za pojedine članove RIK-a, naročito za predstavnike SRS-a.

– Zakon o izboru predsednika Srbije propisuje šta mora da ima ta izjava, a Uputstvo za sprovođenje izbornih radnji ide malo šire i ovde vodimo debatu da li je nedostak reči otklonjiv ili ne i da li utiče na suštinu. Po mišljenju opozicionih predstavnika u RIK-u, nedostatak reči „grupe građana“ apsolutno ne utiče na potpise podrške i volju tih ljudi koji su mu dali podršku i koji nikako nisu bili u zabludu kome podršku pružaju – naveo je Ivan Ninić, član RIK-a i dodao da sve „ovo može da bude jedna žestoka pravna debata koja će se u krajnjem slučaju preseliti u Upravni sud, bez obzira kakva odluka RIK-a bude“.

Da li će kandidatura biti prihvaćena zavisi od članova SNS koji sede u RIK-u, koji na neformalnom sastanku u toj komisiji nisu izneli zajednički stav.

– Pojedini su se samo smeškali, a neki su govorili da još ne znaju kako će prema tome da se postave – navodi naš sagovornik iz RIK-a.

Tokom dana oglasio se i sam Preletačević na svojoj fejsbuk stranici.

„Mora da čekamo još… Neka, samo beeeez sikiracije, ljubi čika, imaćete kandidata Belku, pa makar ne znam“, napisao je on.

Nataša LATKOVIĆ, BLIC

POSTAVI ODGOVOR

*